Děčínské medvědy trápí artritida. Jsou už staří a poslední mrazy jim daly zabrat

12. duben 2018

Medvěda grizzlyho v Česku můžete vidět jen v děčínské zoologické zahradě. Děčínští medvědi se jmenují Míša a Helga a na severu Čech pobývají už pěknou řádku let.

Letošní krutý závěr zimy jim ale zdravotně neprospěl. „Poslední silné holomrazy letošní zimy daly našim starouškům docela zabrat. Už mají hodně silnou artrózu kloubů, a i když mají medvědi v medvědinci vytápěnou podlahu, tak ten mráz pocítili,“ komentuje stav medvědů vrchní ošetřovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Hlavně samec Míša má velké problémy – doteď téměř nechodí ven. I na Helze se mrazy podepsaly, ale je na tom lépe než její druh a ven už chodí.

„S léky to nesmíme přehánět, abychom medvědům nepoškodili ledviny a další orgány, takže sluníčko je na artrózu úplně to nejlepší. Jsme dohodnuti s veterinářkou, že už ho budeme pouštět ven, ale museli jsme mu dát pár dní na regeneraci – nemůže zůstat přes noc venku a kvůli artróze sám z medvědince nevyleze,“ potvrzuje Haberland a dodává: „Všichni doufáme, že se Míšovi zdraví navrátí natolik, že bude schopen chodit ven.“

Návštěvníci by proto měli mít s medvědy strpení a pochopit, že pokud nejsou venku, není to proto, že by jim je děčínská zoo nechtěla ukázat, ale proto, že jsou opravdu staří a nemocní.

Ve volné přírodě by medvědi grizzly už dávno nežili a vzhledem k jejich velmi pokročilému věku je možné, že se jejich zdravotní stav nezlepší a mohli by uhynout.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.