Degustátoři ve Valticích hodnotí letošní svatomartinská vína. Kvalita je podle nich mimořádná

Tuzemští vinaři pošlou letos na trh více než 2,2 milionu lahví svatomartinského vína. Odhaduje to Vinařský fond. Je to v průměru o 400 tisíc více než vloni, kdy byla většina vinařských akcí kvůli protikoronavirovým opatřením zrušena.

Degustátoři v prvním kole hodnotili 280 vín od 63 firem. Nejvíce bylo vín bílých, a to odrůdy Müller Thurgau. Jen ta vína, která na stobodové stupnici získala alespoň 80 bodů, mohou nést známku Svatomartinské. Tentokrát komise vyřadily 12 vzorků, takže uspělo více než 95 % vín. Podle degustátorů je jejich kvalita mimořádná, jsou svěží, aromatická a šťavnatá. A to i přesto, že na výrobu měli vinaři letos daleko méně času než v minulých letech – vinobraní totiž začalo v průměru o 14 dnů později než obvykle.

Zájem zákazníků o svatomartinská vína

Zájem je podle Vinařského fondu stabilní, jen vloni nebyl prodej svatomartinských vín kvůli pandemii koronaviru úplně jednoduchý. Košty a další vinařské akce byly zrušené, restaurace fungovaly pouze v omezeném režimu. Tomu se museli podřídit i vinaři, na trh poslali pouze 1,8 milionu lahví. Letos to má být zhruba o 400 tisíc více. Podle tradice je zájemci poprvé otevřou a ochutnají 11. listopadu, například i na koštu na náměstí Svobody v Brně, akcí ale bude více napříč celou republikou.

Trvanlivost těchto mladých vín není omezena na listopad. Someliéři svatomartinská vína doporučují klidně i na vánoční tabuli nebo k velikonoční nádivce.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související