Děti přemýšlí jinak a někdy trik odhalí. Dospělí jsou víc mimo mísu, směje se kouzelník Nikolas Kara

17. srpen 2022

Čeká vás magické a kouzelné povídání, protože se ve studiu cestou na vystoupení zastavil kouzelník Nikolas Kara ze Stonavy, kterého kouzla a triky fascinují už od dětství. Dokonce prý v šesti letech odhalil jeden trik našeho asi nejznámějšího kouzelníka Pavla Kožíška, se kterým se pak skamarádil a který ho toho hodně naučil.

Jak to bylo tenkrát s Pavlem Kožíškem? Odhalil jste jeho kouzlo?
On dělal v populárním televizním pořadu Zlatá mříž kouzlo, kdy herečku a moderátorku Sabinu Laurinovou proměňoval v ovečku. To mě fascinovalo a shodou okolností jsem přišel na to, jak to dělá. Tak jsem se vydal do knihovny, půjčil si knížku pro začínající kouzelníky a ona byla vydána Pavlem Kožíškem. Takže jsem se naučil nějaké základy, pak jsem na Vánoce od Ježíška dostal sadu kouzel, také od Pavla Kožíška. A on tenkrát dělával populární dětské tábory v Krkonoších.

Kouzelník Nikolas Kara

On je rodák z našeho kraje.
Ano, pochází z Hořic. Takže jsem jezdil na jeho letní kouzelnické tábory, kde mě Pavel naučil další věci, takže mne de facto provází celým mým životem. Je to můj velký vzor, učitel a kolega.

Občas hraji s lidmi i skořápky, ale ne o peníze. Chci jim jen ukázat, že by to rozhodně neměli na ulici zkoušet s někým hrát.
Nikolas Kara, kouzelník a iluzionista

Už jste také někoho proměnil v ovečku?
Ne, já se zvířátky zásadně nečaruji. Vyjma dětských představení, tam máme plyšová zvířátka, ale se živými určitě ne. Netahám ani králíky z klobouku, nemám frak. Chci lidem ukázat, že dnes je kouzelník už o něčem jiném. Moderní kouzla, vezměme za příklad třeba Davida Copperfielda.

Čtěte také

Tak to mě zajímá.
Ten kouzelnické řemeslo povýšil zase o krůček výš. Tím, jak začal vystupovat, když nechal zmizet Sochu svobody, a levitoval nad Grand Canyonem.

To byla opravdu skvělá a jedinečná show, která musela asi ohromit každého. Víte, jak to dělal?
Vím. Přirovnal bych to k tomu, když slyší hudebník hudebníka a ví, kterou notu zahrál. Podobné to je, když vidí kouzelník kouzelníka. Tak na 99 procent ví, jak ten trik dělá. Ovšem u Copperfielda je to o hodně velkých penězích, to už se pohybuje v řádech milionů dolarů. Ale kouzla se neprozrazují. To by potom nebylo už kouzlo.

Vy se věnujete hlavně takzvané mikromagii, tedy například kouzlení s kartami. Balíček karet vás všude doprovází.
Mikromagie je krásný vizuální obor, který se odehrává pár centimetrů před očima diváků, což je pro lidi velice atraktivní. Ať jsou to karty, mince, prsteny, kovové kruhy, různá párátka, kouzlit se dá úplně se vším, co vás napadne.

Tak mě napadají i pověstné skořápky. Byl byste dobrý skořápkář?
Ano, občas hraji s lidmi i skořápky, ale ne o peníze. Chci jim jen ukázat, že by to rozhodně neměli na ulici zkoušet s někým hrát.

Jak vznikají nové triky? Jak se vymýšlí?
Funguje to tak, že je ve světě tým kreativců, který se živí tím, že vymýšlí a vyrábí kouzla. Ta potom prodává. Kouzlo je zboží jako cokoliv jiného. Ale já také mohu vzít nějaký trik, který už umím a přidám k němu něco nového nebo ho propojím s jiným kouzlem. Takže divák má pocit, že vidí něco nového. Ale de facto vidí staré kouzlo.

Čtěte také

Jestli jsem to pochopil správně, tak když se chcete naučit nějaký nový trik, tak si ho najdete na internetu a zaplatíte ho. A oni vám pošlou návod, jak se to dělá?
Řeknu to takto. Objednáte si třeba kouzlo z Ameriky za 40 dolarů a přijdou vám 4 karty za 4 centy. Ale tam platíte především ten nápad, autorská práva, že ten trik můžete předvádět, to je na tom nejdražší. Pak už je to pochopitelně jen o tom, jak si trik nacvičím a jak ho podám divákovi.

Jaké je vaše nejoblíbenější kouzlo?
Mé nejoblíbenější kouzlo je s balíčkem karet, kdy čtu myšlenky. Divák si vybere jednu kartu a já hádám, pomocí toho, jak se ten člověk tváří, podle mimiky a očí, která karta to je. Dá se to poznat, když víte jak na to. Lidé si třeba občas myslí, že vědí, jak to dělám, ale většinou jsou úplně vedle. Jen jednou se mi stalo, že přišlo dítě a řeklo mi, jak trik dělám. Ale děti prostě nad tím přemýšlí trošku jinak. Nejsou zatížené jako dospěláci fyzikou a chemií, vidí to dětsky. A někdy na to přijdou.

Kouzelník Nikolas Kara a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl kouzelník Nikolas Kara. Ať vám všechna kouzla vždy vyjdou.
Já moc děkuji. A jak říká staré latinské přísloví: Svět chce být klamán, budiž zklamán. Mějte se krásně.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související