Dikdik Kirkův aneb antilopa s chobůtkem. Dvorský safari park na „kapesní“ mládě čekal šest let

19. červen 2021 09:39

Malé růžky, tělo, váha a malý chobot, to je nejmenší antilopa chovaná v zoologických zahradách. Má nejen zvláštní vzhled, ale i jméno - dikdik Kirkův. Samička rodí jedno mládě a to poslední přišlo na svět v Safari Parku Dvůr Králové po šesti letech.

Je to samička, váží půl kilogramu a že se má k světu, potvrdil redaktorce Daně Voňkové zoolog Jiří Hrubý. A také to, že se jedná o vzácný přírůstek.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové zaznamenal další pozoruhodný úspěch. V pohodlí zázemí porodila samice miniaturní antilopy dikdik Kirkův. Na odchov čekali ošetřovatelé šest let. Dvůr tak navazuje na úspěšnou tradici - tyto antilopy totiž rozmnožil jako první v zemi.

„Pro samici Debru jde o první mládě, jsou jí necelé dva roky a relativně nedávno dosáhla pohlavní dospělosti. Navzdory tomu se projevuje jako skvělá matka,“ popisuje odchov dikdika Kirkova zoolog Jiří Hrubý. Také pro dva a půl roku starého samce Landiho je mládě prvním.

Dikdiky v letošním roce neodchovala žádná jiná česká zoo. „Kapesní“ mládě je tak magnetem pro milovníky těchto pozoruhodných tvorů. I ti musejí mít ale velké štěstí, aby dikdiky v safari parku spatřili. Jde o plachá zvířata, která se ráda ukrývají.

Pár dospělých dikdiků Kirkových

Ačkoli safari park v současnosti vedle čerstvého přírůstku chová ještě šest dospělých zvířat, mnoho návštěvníků je přehlédne. Dikdikové jsou také spíše noční, což je adaptace drsnému polopouštnímu prostředí, v kterém žijí. Nejvíce nepříznivou dobu dne přečkávají v úkrytu.

Dikdik je polopouštním podmínkám přizpůsoben i stavbou těla - na první pohled zaujme jeho chobůtek. V prodloužených nozdrách se ochlazuje krev, která se rozvádí dál do těla. Voda, která v nozdrách zkondenzuje z páry, se navíc může vrátit zpět do organismu.

Mezi ostatními antilopami jsou dikdikové a další trpasličí antilopy zvláštní způsobem života - žijí v trvalých párech, které si trusem a výměšky příočních žláz značí teritorium, které obhajují. Značení je ritualizované - trusové i pachové značky zanechávají střídavě po sobě samec i samice. V době odchovu se k nim přidává i mládě.

Čtěte také

Dikdik Kirkův je malá antilopa obývající buše s hustým podrostem a roztroušenými stromy na východě a jihozápadě Afriky. Dospělá zvířata dosahují délky kolem 70 cm a hmotnosti 5 -7 kg.

Má měkkou, hladkou srst, na zádech a bocích melírovaně šedou až hnědou, na hlavě rudohnědou a břiše bílou, na čele hřebínek srsti, mírně protáhlý čenich a dlouhé a tenké končetiny. Samec se od samice liší drobnými růžky a o něco větší velikostí.

Jsou to velice plachá zvířata, která se živí pupeny, výhonky rostlin, někdy i ovocem, kořínky a hlízami, které si ze země vyhrabávají pomocí kopyt, případně rohů. Nepotřebují často pít, což jim dovoluje žít i v méně přívětivých oblastech.

Dikdik Kirkův

Dikdik Kirkův žije po většinu roku v trvalých párech. Samec si svou samici v období páření důkladně střeží, stejně dobře si hájí i svá teritoria, která si značí především trusem. Samice rodí po zhruba šestiměsíční březosti jediné mládě, které skrývá 2-3 týdny a kojí po dobu tří až čtyř měsíců.

Mláďatům hrozí velké nebezpečí ze strany orlů a některých kočkovitých šelem.

V evropských zoo není dikdik Kirkův chován příliš často. V Evropě je k vidění jen asi v 50 zoologických zahradách.

V Safari Parku Dvůr Králové se tyto malé antilopky chovají od roku 2002. Narodilo se tam už 24 mláďat.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související