Do unikátního měděného dolu Bohumír v Jívce na Trutnovsku se letos můžete poprvé podívat také v zimě

8. říjen 2021 08:56

Měděný důl v Jívce na Trutnovsku bude letos poprvé otevřený pro návštěvníky i přes zimu. Dosud sezóna končila kvůli zimování netopýrů poslední den v září, pak už byla hornická památka přístupná jen během konání pekelné akce pro děti. Ta ale pro změnu letos nebude. Důvodem je nejistota při pořádání velkých akcí v době pandemie. 

Pavučiny na starých, rezatých mřížích. Je to vchod do dolu a někdy také do Pekla.

Čtěte také

„Ty pavučiny jsou udělané uměle, právě pro akci Peklo, které bohužel letos nebude. Ale pavučiny tady zůstávají, protože nám také určují tah vzdušnin. A my potom víme, jestli je tah štolou dovnitř nebo šachticí dovnitř," říká Květa Jirmanová, správkyně zdejšího dolu.

Kam tedy jde teď vítr? Je to správně nebo špatně?
„Teď vidíme, že pavučiny vlají směrem dovnitř, takže je vtah velký a právě směrem do štoly, takže obměna vzdušnin tam probíhá v pořádku."

My se jdeme podívat dovnitř. Nikoliv na vzdušniny, ale na netopýry.
„Ano, v současné době téměř na každé prohlídce netopýry potkáváme. Už vyhledávají zimoviště, své místo, kde zimu přečkají."

Čtěte také

Netopýři byli také mnoho let důvodem, proč zůstávala tato štola přes zimu uzavřena. Teď se to ale změní.
„Ano, máme od CHKO povolen celoroční provoz. Protože netopýři zde sice zimují, ale ne na prohlídkové trase."

Když bychom si to měli promítnout, jak ten důl vlastně vypadá? My jsme teď v jedné ze štol, ale když řeknu, že pod námi je další labyrint chodeb, tak budu přehánět?

„Určitě nepřeháníte. Pod námi je 13 pater, 131 metrů do hloubky a udává se, že je zde asi 40 kilometrů chodeb."

Když nahlédneme za zábranu, kam bychom touto chodbou, odbočující doprava, došli?
„Rovně před námi je překop, který je zavalený po 12 metrech. Doprava potom vede sledná chodba, která je asi po 120 metrech zavalená."

Čtěte také

Vy jste měla možnost podívat se do některých míst, kam normálně návštěvníci nemohou vstoupit?
„Ano, byla jsem asi pětkrát na prvním patře, kde jsou chodby zcela ražené v zemi a nezajištěné. Byla jsem také na prvním patře v tom překopu a také ve sledné chodbě, která je potom zavalena. Ale vždy jsme tam byli spolu s báňskou záchrannou službou."

Jaký je to pocit, překročit tuto zábranu?
„Ty pocity se různě mísí. Většinou kvůli tomu, že třeba já osobně mám dvě děti a člověk si říká, co kdyby to najednou žuchlo. Ale tady jsou chodby celkově dost samonosné, protože tady máme slepencové nadloží. A slepenec je prakticky skála, takže nějaké výztuže zde nejsou zase až tak nutné. I na samotné prohlídkové trase," dodává Květa Jirmanová.

Kdo stojí o běžnou prohlídku měděného dolu Bohumír v Jívce na Trutnovsku, tak ta je možná pouze na rezervaci.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související