Evropský den proti vloupání. Policisté připomínají lidem hlavní zásady, jak chránit svůj majetek

16. červen 2021 14:51

Policisté po celém Česku také v terénu připomínají lidem hlavní zásady, jak se proti vloupání bránit. Preventivní opatření připomíná i policejní hlídka v Jaroměři na Náchodsku a to společně s reportérem Václavem Plecháčkem.

Na která místa se policisté v Jaroměři zaměřují?

Dopoledne policisté zajížděli do chatových oblastí a zahrádkářských kolonií.

Čtěte také

Společně s nimi jsem tak prošel zahrádkářskou kolonii Třešňovka II. Ta je na okraji města na dohled od hlavního silničního tahu směrem na Náchod.

Policisté tam kontrolovali zabezpečení několika desítek chat a současně lidem rozdávali letáky s doporučením, jak chránit svůj majetek.

Potom policisté zamířili i na panelové sídliště, kde bydlí velké množství lidí. A terčem zlodějů bývají nejen byty, ale třeba také sklepní kóje.

Jak lidé na tuto aktivitu policistů reagovali?

Vstřícně, alespoň v těch případech, které jsem měl možnost vidět. Například ve zmiňované zahrádkářské kolonii lidé hlídce vyprávěli o tom, jak se v posledních letech právě s ohledem na předchozí vloupání situace změnila.

Čtěte také

Zatímco dříve prý areálem mohl procházet prakticky kdokoliv, tak dnes je situace úplně jiná. Problém dostat se dovnitř kolonie měli dokonce i samotní policisté, protože vstupní brána se zamyká a areál je obehnaný plotem. Museli jsme tak čekat, až někdo ze zahrádkářů bude přicházet.

Lidé si navíc svůj majetek v kolonii také hlídají navzájem. Někteří si u svých chat dokonce nainstalovali fotopasti.

Mohli bychom připomenout hlavní zásady toho, jak se proti vloupání bránit?

Podle policistů je především důležité nepodceňovat zamykání dveří a zavírání oken. Také zavírání balkonových dveří a to i v případě, že opouštíme objekt jen na chvilku. Zlodějům prý velmi často stačí i jen pootevřená okenní ventilace.

Čtěte také

Vykradení přes mikroventilaci může pachateli zabrat klidně i jen jednu minutu. Překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do pěti vteřin a také bezpečnostní nezamčené dveře jsou lupiči schopni podle policie otevřít do pouhých 15 sekund.

Lidé by tak měli kombinovat nejrůznější prvky zabezpečení majetku, tedy bezpečnostní dveře nebo zámky v ideálním případě doplnit alarmy nebo kamerami. A také neupozorňovat na svoji nepřítomnost na sociálních sítích.

Dobrou zprávou je také to, že počet vloupání do obydlí v České republice i v celé Evropě v posledních letech klesá.

Spustit audio

Související