Hasiči při požáru sazí v komíně v Olešnici v Orlických horách uchránili hodnoty ve výši 10 milionů

1. květen 2020 09:27

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku u požáru sazí v komíně v bytovém domě. Průzkumem hasiči zjistili, že v komíně dochází stále k intenzivnímu hoření. Saze museli hasiči srazit a těleso pak vyčistit, na střechu se dostali pomocí výškové techniky.

Místo požáru bylo monitorováno pomocí termokamery, hasiči prováděli také měření přítomnosti zplodin hoření.

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku u požáru sazí v komíně v bytovém domě

Přístroje zachytily zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého, z toho důvodu rozhodl velitel zásahu o preventivní evakuaci bytovky do doby, než byl požár kompletně zlikvidován a prostory odvětrány.

Z domu bylo evakuováno 11 lidí, nikdo nebyl zraněn ani si nestěžoval na zdravotní problémy. Těsně po 22. hodině byl požár zlikvidován, komínové těleso bylo vyloučeno z užívání, lidé se mohli vrátit zpět domů.

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku u požáru sazí v komíně v bytovém domě

Škoda, kterou požár způsobil, byla vyčíslena na 50 tisíc korun, díky zásahu jednotek se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 10 milionů korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a JSDH Olešnice v Orlických horách. JSDH Dobruška držela po dobu zásahu zálohu na vlastní zbrojnici pro případ jiné mimořádné události.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související