Hokejisté Hradce Králové vstupují do sezóny s novým kapitánem. Radka Smoleňáka vystřídal Jan Eberle

13. září 2023 08:01

Poslední dny zbývají hokejistům do startu nové extraligové sezony. Vicemistr z Hradce Králové oznámil, že mužstvo povede do bojů o extraligové body nový kapitán. Po čtyřech letech skončil v této pozici Radek Smoleňák, kterého vystřídal Jan Eberle. I když odehrál za Hradec Králové pouze jednu sezónu.

„Samozřejmě jsem rád, že jsem dostal tuhle roli. Bavili jsme se o tom v kabině už po sezóně a někteří hráči říkali, že by chtěli, abych byl kapitánem já. A mne to těší, protože to je ocenění toho, co v tom mužstvu děláte. Jak na ledě, tak i mimo něj. Věřím, že kluky dokážu motivovat a půjdou za mnou,“ přijímá novou roli zkušený, čtyřiatřicetiletý útočník Jan Eberle.

Čtěte také

Toho vybral za nového lídra týmu hlavní trenér hradeckých hokejistů Tomáš Martinec. A měl pro to pádné argumenty. „Honza je přesně typ vůdčího hráče, charakterový kluk, upřímný, vnáší do týmu přesně ony atributy, které vyžadujeme. A kterými bychom se chtěli prezentovat.

I tato skutečnost ukazuje na to, že se pozice Radka Smoleňáka v týmu zásadně mění. A není to ze dne na den. Mimo sestavu byl šestatřicetiletý silový útočník několikrát už na konci minulé sezóny. Kdy hokejisté Hradce Králové bojovali o titul.

A podobné chvíle zažil i v průběhu letních přípravných utkání. „Radek Smoleňák si to místo samozřejmě pořád dělá. Máme tam 23 hráčů a všichni bojují o to, aby mohli vyjet na led do prvního ligového zápasu. Chápu, že to není jednoduchá situace a on ví, že chceme tým omladit a postavit na typologicky maličko jiných hráčích. Přesto se rozhodl zůstat a své místo v sestavě bojovat.

Čtěte také

Kabina hradeckého mužstva zatím není tolik zaplněná jako v průběhu minulé sezóny, protože se čeká, jak to dopadne v dopingové kause s obráncem McCormackem a útočníky Kevinem Klímou a Martinem Štohanzlem. I bez nich by ale měli Východočeši bojovat v play off. Jak je jejich tradičním zvykem za celou poslední dekádu.

„Vy jsme ve vyřazovacích bojích nechyběli ani jednu sezónu, kromě té jedné, kdy se to kvůli covidu-19 nedohrálo. Potom podle kádru, jak bude zdravý, doufejme, že to bude lepší než v minulé sezóně, a ještě s nějakým případným doplněním, můžeme klidně před začátkem vyřazovacích bojů pomýšlet i výše. Ale já bych teď řekl, že naším jednoznačným cílem je postup do čtvrtfinále, nastavil generální manažer klubu Aleš Kmoníček úkol pro hokejisty v nadcházejícím ročníku extraligy.

Ten začne už v pátek 15. září, kdy hráči Hradce Králové zahájí sezónu na ledě brněnské Komety.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související