Hora Blaník i přehrada Želivka. Z nové rozhledny nad Trhovým Štěpánovem je výhled na Podblanicko

31. prosinec 2023 13:47

Silvestrovské slavnostní otevření nové rozhledny Na Pasece nad Trhovým Štěpánovem na Benešovsku si nenechalo ujít přes 1500 lidí. Otevřená bude celoročně a bezplatně.

Třicet metrů vysoká stavba s výhledem do Podblanicka stojí na místě původní dřevěné rozhledny. Na náklady ve výši 6,8 milionu korun bez DPH získala obec dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. Téměř 700.000 korun přispěly i okolní obce, firmy a lidé ve sbírce, dárců bylo přes stovku. 

Rozhledna Na Pasece u Trhového Štěpánova

"Rozhledna na Pasece stávala už kdysi, byla to dřevěná rozhledna nebo triangulační bod, místní to měli jako procházku, když šli příměstským lesem, jenže rozhledna dosloužila a spadla někdy v 80. letech. My, co jsme ji zažili, jsme vždy přemýšleli, jak ji obnovit," řekl starosta Josef Korn z uskupení Hasiči Trhový Štěpánov.

Pod rozhlednou je bývalý areál starého lomu s kamenným amfiteátrem, ve kterém obec pořádá různé kulturní akce. Doplnila ji i naučná stezka. "V době totality se tady těžil kámen, dělaly se i průzkumné vrty na ložiska uranu, k těžbě ale nedošlo. V současné době je na místě instalována interaktivní výstavka, kde se návštěvník může dozvědět, co se tady v historii odehrálo," poznamenal místní historik Václav Mach. 

Se stavbou rozhledny vzdálené zhruba dva kilometry z centra obce začala stavební firma Lemonta letos na jaře. Ocelová montovaná stavba s dřevěnými prvky a točitými schody stojí na 514 metrů vysokém kopci Paseka. Má osm ochozů, pět vyhlídkových pater a je nezastřešená. Bude přístupná celoročně a zdarma.

Při dobré viditelnosti je vidět do vzdálenosti zhruba 60 kilometrů, nejlépe na východ. Návštěvníci tak uvidí například přehradu Želivka nebo horu Blaník.

Železodřevěná konstrukce nové rozhledny u Trhového Štěpánova
autoři: Věra Hájková , jum | zdroj: ČTK
Spustit audio