Horníci už kvůli podepsané petici výpověď nemají

31. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Vedení Ostravsko-karvinských dolů stáhlo výpovědi horníkům, kteří zapojili do protestu proti rozšiřování těžby uhlí na Karvinsku. Jak už jsme na našem vysílání, tedy na vysílání Radiožurnálu, informovali, horníci z dolu Lazy, Doubrava a Dukla, kteří byli v obci Petřvald se podepsali pod petici místních aktivistů, kterou protestovali proti těžbě, která měla údajně ohrozit i jejich domy. Případem se zabývala také celostátní hornická odborová centrála.

Horníci, kteří měli kvůli svému podpisu na protestní petici přijít o práci, mohou opět klidně spát. Po nátlaku odborů a také po konzultaci s právníky rozhodlo vedení OKD o tom, že výpovědi za porušení pracovní kázně stáhne zpět. Právní experti totiž podle mluvčího společnosti Radka Chalupy došli k závěru, že se vedení OKD dopustilo ve výpovědích formálních chyb.

Radek Chalupa, mluvčí společnosti: Porada ředitelů Karboinvestu rozhodla stáhnou výpovědi signatářům petice proti rozšíření těžby na Petřvaldsku, a to na základě pochybení a právních svazků, ke kterým došlo k jejich udílení.

Rozhodnutí vedení OKD vítají také odbory. Odboráři proti postupu společnosti od začátku vzniku sporu protestovali a snažili se o to, aby výpovědi, které už vstoupily v platnost, byly staženy. Lumír Krečmer z odborové centrály OKD je s rozhodnutím vedení společnosti spokojen. Sám ale viní za stažení výpovědi více důvody morální než právní.

Lumír Krečmer, odborová centrála OKD: My jsme rádi, že tady tento spor skončil smírem, a že se to dojednalo mimosoudní cestou. Karboinvest uznal, že tam byly právní chyby. Samozřejmě se vedla diskuse o morálnosti tím, že samozřejmě se na veřejnosti nikdo nebude přiznávat, že chyběl nebo něco takového, čili napsali v tiskové zprávě, že vlastně se jednalo o právní pochybení, ale ta morálka sehrála podstatně vyšší roli.

Postižení horníci z dolu Lazy, Doubrava a Dukla, kteří bydlí v obci Petřvald, oslovili místní aktivisté s tím, že se chystá demolice jejich domů kvůli postupu těžby. Petici proto podepsali a teprve následně se dozvěděli, že se těžba v této oblasti vůbec nedotkne. Přestože se poté od svého podpisu distancovali a poslali vedení společnosti omluvný dopis, byli propuštěni. Tento případ byl něco jako varování, že proti zájmu zaměstnavatele není radno vystupovat ani v soukromí. Doplňuje dále Lumír Krečmer.

Lumír Krečmer, odborová centrála OKD: Mezi zaměstnanci tady toto vyvolalo značné obavy, ne-li strach. Lidé budou každopádně opatrnější.

Případům, kdy zaměstnavatelé tvrdě stíhají své pracovníky za jakýkoliv projev, neloajálnosti neustále přibývá. Úspěch takto podaných výpovědí závisí hlavně na tom, zda je možné těmto lidem vytknout také nějaké pracovní pochybení. Pokud ano, zaměstnavatelé podobné rebely propustí pod záminkou neplnění pracovních povinností.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu