Houba chalara ničí jasany v Píseckých horách. Napadené stromy jsou nebezpečné a musí se porazit

4. duben 2024 15:43

Tisíce jasanů v Píseckých horách zničila parazitická houba chalara. V Česku se šíří už dvacet let v lesích, městech, ale také ve stromořadích podél cest. Odumřelé jasany se musí včas pokácet, aby nikoho neohrozily. Prevence před onemocněním zavlečeným z Asie neexistuje.

„Třeba tento jasan usychá seshora dolů, jednotlivé větve nemají kůru, tady už praská celý kmen, takže je to mrtvý jedinec. Napadené stromy jsou málo stabilní, vyvrací se, během krátké doby zbývá jenom torzo,“ ukazuje jasany napadené houbovou chorobou jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Tyto stromy musí k zemi. „My máme zhruba šest tisíc hektarů lesa a bojujeme s tím na každém stanovišti, kde jsou jasany. Například vedle chaty Živec jsme museli porazit asi šest stromů, které byly nebezpečné, nakláněly se, museli jsme předejít možné katastrofě,“ říká jednatel.

Houba chalara napadá jenom jasany. Písečtí lesníci jich kvůli onemocnění v průběhu deseti let pokáceli tisíce. „Počítáme, že na území Píseckých hor tvoří jasany asi jedno procento stromů. Ono se zdá, že to je málo, ale jedná se o tisíce kusů,“ připomíná Václav Zámečník.

Čtěte také

Na místo pokácených jasanů přijdou už jiné druhy stromů. „Vysázíme duby a olše, které na to stanoviště patří. Jsou odolnější a nenapadá je tolik chorob jako jasan,“ upřesňuje hajný Petr Srch.

Chalara decimuje jasany v celé republice. „Z našich dat vyplývá, že v lesích na území Česka odumírají v důsledku napadení chalarou řádově statisíce jasanů ročně. Jejich počet dlouhodobě stoupá. Nejvyšší byl v roce 2023, a to především v Ústeckém a Olomouckém kraji. Účinná obrana před touto houbou zatím neexistuje, možné je pouze zpomalování jejího šíření,“ uvádí fytopatolog František Lorenc z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

Podle odborníků se tedy může stát, že kvůli houbové chorobě jasany z naší krajiny postupně zcela vymizí.

Spustit audio

Související