Hradec Králové postupně opravuje nebezpečné přechody na území města

8. listopad 2017 11:15

Město Hradec Králové postupně opravuje nebezpečné přechody na svém území. Jako poslední se dočkal úprav přechod ve Zborovské ulici poblíž Terronicu, kde nově vznikl dělící ostrůvek a také přibylo osvětlení. Do budoucna město počítá s modernizací dalších nebezpečných přechodů, které ještě jsou na území města.

Frekventovaný přechod ve Zborovské ulici poblíž Terronicu patřil dlouhoudobě mezi nejnebezpečnější ve městě. Po jeho úpravě volali hlavně rodiče dětí, které tudy denně chodí do školy. Řidiči totiž nerespektovali maximální povolenou rychlost.

„Hlavním důvodem bylo, že zde auta jezdila často vyšší rychlostí, především ve směru od fakultní nemocnice, kde je povolena maximální rychlost 60 kilometrů v hodině. A některá auta jela výrazně větší rychlostí," říká náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich z TOP 09.

Oprava přechodu stála zhruba 800 tisíc korun a je součástí celkové rekonstrukce ulic Machkova a K Labi, na kterou město v současné době hledá peníze.

To, že přechody, jako byl ten ve Zborovské ulici, patří k velmi nebezpečným potvrzuje za Policii České republiky Iva Kormošová: „Nejrizikovější přechody jsou takové, které jsou přes frekventované nebo čtyřproudé silnice. Letos na Hradecku došlo k 47 střetům chodce s vozidlem. Z čehož byl v 11 případech na vině chodec. Došlo k jednomu úmrtí, ke dvěma těžkým zraněním a k 31 lehkým zraněním."

03175679.jpeg

Město Hradec Králové pokračuje ve spolupráci s komisemi místních samospráv v hledání dalších nebezpečných přechodů.

„Je to ve většině částí města Hradec Králové 10 až 15 přechodů, které chceme rekonstruovat. Odbor rozvoje sumarizuje tyto věci. Musí být přistoupeno k projektové dokumentaci a k realizaci," říká náměstek Jindřich Vedlich.

Peníze na úpravy dalších přechodů chce město Hradec Králové získat z evropských dotací.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související