Hradecká fakultní nemocnice hledá dárkyně mateřského mléka. Tamní mléčná banka ho má nedostatek

3. říjen 2022 08:46

Královéhradecké fakultní nemocnici chybí mateřské mléko. Hledá proto nové dárkyně a nabízí jim za to i nově benefity. Jak chce nemocnice nové dobrovolnice k dárcovství motivovat, to zjišťovala reportérka Jana Házová.

Čtěte také

Nemocnice nabízí náhradu, a to nově ve výši 250 korun za jeden litr mikrobiologicky nezávadného mateřského mléka, darovat ho je ale samozřejmě možné i bez odměny. Jednou týdně pak nemocnice nově bude mléko od dárkyň zdarma odebírat a svážet, a to do vzdálenosti 50 kilometrů od Hradce Králové.

Zajištěním svozu chce nemocnice získat více dárkyň z celého regionu. S nabídkou spolupráce chce oslovit také další zdravotnická zařízení ve spádové oblasti.

Jak to fungovalo dosud?

Čtěte také

Banka získává mateřské mléko od hospitalizovaných matek na klinikách hradecké fakultní nemocnice a od externích dárkyň. Od roku 2017 do minulého roku darovalo 800 žen zhruba 7 500 litrů mléka. Drtivá většina ale byla od těch hospitalizovaných, externích byly pouze desítky.

Teď má tedy hradecká fakultní nemocnice mléka nedostatek, a tak hledá nové maminky, které by byly ochotné pomáhat. Zpracované mléko slouží jako náhradní strava hlavně pro nedonošené nebo nemocné děti na jednotce intenzivní péče.

Čtěte také

Pokud se některá matka rozhodne darovat mléko, jaké podmínky musí splňovat?

Přebytečné mateřské mléko může žena darovat pouze pokud nekouří, nepije alkohol, neužívá žádné léky, a to ani hormonální antikoncepci. Chlazené mléko je nutné odevzdat do 24 hodin od odsátí, mražené do jednoho týdne. Mléko pak nemocnice pasteruje a následně uskladní.

Celé zpracování i mikrobiologická kontrola podléhá přísným hygienickým normám.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související