Hradecký dopravní podnik řeší kvůli covidu nedostatek řidičů. Vypomáhá si z řad svých zaměstnanců

24. leden 2022 08:27

Dopravní podnik města Hradce Králové se kvůli onemocnění covid-19 potýká s nedostatkem řidičů. Zatím ale společnost nemusela omezovat spoje. S jízdami totiž vypomáhají brigádníci z řad zaměstnanců společnosti, kteří mají řidičský průkaz skupiny D. Za volant tak usedá třeba dispečerka nebo referent jízdních řádů.

Čtěte také

„Je to nastavené tak, že skončím ve 14:00 hodin a už ve 14:30 hodin jdu někam na linku vystřídat kolegu a převzít autobus. Pak jezdím do večera,“ říká Jan Svoboda.

Ten v dopravním podniku pracuje jako referent jízdních řádů a řidičák na autobus má už dva roky. „Momentálně se nacházíme v autobuse, kde je to víceméně taková moje druhá kancelář. Když potřebují kolegové pomoci, tak vyrážíme my do města zachraňovat provoz.

Jan Svoboda jezdil s autobusem i před covidem a najezdil měsíčně zhruba 30 hodin. Kvůli aktuální epidemické situaci se ale intenzita jeho jízd zvýšila.

Čtěte také

V prosinci seděl za volantem 80 hodin a i teď v lednu se k této metě blíží. „Baví mě to, je to ovšem určitá zodpovědnost. Přeci jen, vozíme cestující, ale pro mne je to takové odreagování od té mé klasické práce. Rád pomohu a ty služby si beru.

Kromě něho vypomáhají dopravnímu podniku i další zaměstnanci, ať už z kanceláří nebo dílen. Občas jezdí i řidiči ze zájezdové dopravy.

„Všichni, kteří mohli řídit autobus, tak šli pomoci v rámci brigády, říká náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO.

Čtěte také

Dopravní podnik tak zatím drží plný provoz. Nicméně podle informací ze společnosti se může situace každým dnem měnit.

Město tak v případě potřeby bude reagovat. „Pokud by to dopravní podnik nezvládal, tak třeba jedním z řešení by mohlo být, že se přejde na prázdninový režim či něco podobného. Zcela výjimečně by se mohla nějaká linka na krátký čas omezit, doplňuje Pavel Marek.

Společnost by také mohla například požádat o pomoc jiný dopravní podnik.

Spustit audio

Související