Hradečtí fotbalisté nejspíš odehrají sobotní ligový zápas doma. Otevření nového stadionu nic nebrání

2. srpen 2023 07:49

Hradečtí fotbalisté nejspíš budou moct odehrát sobotní fotbalový zápas v nové Malšovické aréně. Zastupitelé města schválili smlouvu mezi magistrátem a stavebními firmami, která městu umožní převzít části stavby nové multifunkční arény v Hradci Králové. Pro hlasovalo 25 zastupitelů, 3 se zdrželi. 

Čtěte také

„Znamená to další dílek do skládačky, kterou potřebujeme dokončit, aby se ten zápas tady odehrál. Tohle je pouhý jeden dílek, není to finále,“ říká náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP09.

Už dříve vysvětlil, že dokud není stavba úplně dokončená, město jí bez podobné dohody převzít a užívat nemohlo. Plná kolaudace není v termínu reálná, ale většina stavby - 80 až 90 procent - připravená je. A stavba získává jedno potřebné razítko za druhým.

„Proběhly částečné kolaudace té části stavby, kterou bychom tedy měli podle všeho převzít. Je to kolaudace ze strany hygieny, kolaudace ze strany hasičů a kolaudace ze strany inspektorátu bezpečnosti práce. Všechna ta kolaudační řízení proběhla a my nyní čekáme na finální zadministrování onoho kolaudačního souhlasu, popisuje aktuální kroky primátorka Pavlína Springerová z HDK.

To, že nebude připraveno všechno, by fanoušek na utkání neměl poznat - zamčené zůstanou například dveře do nedokončené tělocvičny nebo některých kanceláří.

Čtěte také

I když je čím dál pravděpodobnější, že město míří společně s klubem a stavebními firmami k odehrání zápasu pod lízátky v plánovaném sobotním termínu, úplně jasno ještě není. Jedna podstatná věc stále chybí.

„Především kolaudační souhlas. Ten zatím nebyl vydán. My samozřejmě nemůžeme ovlivňovat výkon státní správy. Kolaudační souhlas je věc stavebního úřadu, samospráva do něj nikterak nezasahuje. Ale podle stavu podkladů, které pro rozhodnutí stavební úřad má, tak lze předpokládat, že k vydání kolaudačního souhlasu dojde v nejbližších dnech, připomíná náměstek primátorky Lukáš Řádek.

Stavební úřad dnes vydává kolaudaci větší části nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové. Uvedl to náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09). Prvnímu domácímu utkání v hradecké aréně 5. srpna už nic nebrání. Otevření stadionu, jehož dokončení se oproti plánům zpozdilo, umožňuje dohoda města a zhotovitele stavby o převzetí a užívání větší části stavby.

Sama primátorka Pavlína Springerová věří tomu, že všechno dobře dopadne. „Předpokládáme, vzhledem k tomu, že ty klíčové části kolaudačního řízení proběhly pozitivně, tak řekněme, že z toho lze dedukovat, že by ten kolaudační souhlas mohl být ve prospěch sobotního utkání.

Čtěte také

Klub zatím prodával pouze permanentní vstupenky, těch v předprodeji zmizelo přes dva tisíce. A na klubovém představenstvu se řešilo i to, kdy pustit do prodeje běžné lístky.

„Jsme předběžně domluveni, že v momentě, kdy uvidíme a budeme mít informaci, že kolaudace opravdu klapla, a budeme vědět, že zastupitelstvo schválilo tu smlouvu, což se dnes stalo, tak v tu chvíli můžeme dát lístky do oběhu. Budou se kupovat online nebo v informačním centru. Takže by měly být bez problému dostupné. A ta relativně krátká doba by měla být dostatečná k tomu, aby si lidé lístky obstarali, říká primátorka Pavlína Springerová.

Stadión s kapacitou přes devět tisíc míst by měl být podle všeho vyprodaný.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související