I přes ohlášenou dohodu mezi vládou a lékaři budou nemocnice Krajské zdravotní zatím fungovat podle krizového scénáře

1. prosinec 2023 14:57

Nemocnice Krajské zdravotní budou během prosince fungovat podle krizového scénáře. Informoval o tom krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl z hnutí ANO. Zdravotnická zařízení totiž čekají na definitivní odvolání protestu lékařů.

S premiérem Petrem Fialou z ODS se zástupci doktorů ústně dohodli na zvýšení platů od příštího roku. V krajských nemocnicích odmítlo během prosince sloužit přesčas na 180 lékařů.

Podle lékaře mostecké nemocnice Prokopa Seifa čekají doktoři na potvrzení slibů od vlády, podle kterých se má například na platy zdravotního personálu rozdělit v příštím roce téměř 10 miliard korun navíc.

Běžná služba podle něj trvá 24 hodin, někdy i víc.  „Já nechci používat slovo protest, on to není žádný protest – ona je to zkrátka měsíční ukázka toho, jak vypadá zdravotnictví, pokud půlka sloužících lékařů začne pracovat podle zákoníku práce – jak ten systém asi musí být labilní, když stačí tak málo a už máme krizi,“ vysvětluje Seif.

I přes ohlášenou dohodu mezi vládou a lékaři budou nemocnice Krajské zdravotní fungovat v následujících dnech podle naplánovaného scénáře. Podobně jako lékaři totiž čekají na definitivní odvolání protestu. Služby se přitom plánují na 14 dní dopředu.

Nemocnice v Kadani a Žatci fungují v běžném provozu

Kolik lékařů by mohlo sloužit přesčasy i v prosinci chce mít Krajská zdravotní zmapované na začátku příštího týdne. Naopak v nemocnici v Kadani na Chomutovsku nemají podle ředitele Petra Hossnera problém se službami a podobná je i situace v nemocnici v Žatci.

V roudnické nemocnici odmítlo podle mluvčího Vladimíra Podrackého sloužit přesčasy pět lékařů. Pacientů se to ale podle něj nedotkne.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio