Investice italské společnosti budí obavy na Osoblažsku

5. červen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Zemědělci na Osoblažsku nevěří příslibům miliardových investic italské ovocnářské firmy La Trentino. Ta chce během deseti let v Osoblaze na Bruntálsku vybudovat rozsáhlé biosady a vytvořit 1500 nových pracovních míst.

Farmáři na Osoblažsku nevidí projekt italské investora jako seriózní. Půldruhé tisícovky nových pracovních míst podle nich není reálné. S tím však nesouhlasí starosta obce Jiří Franc.

Jiří Franc, starosta obce Osoblaha: Naše oblast byla vždycky zemědělská a ty lidé, kteří tady jsou, vlastně vždycky pracovali v zemědělství, čili jim to je blízké, je to vlastně práce, kterou oni umí. Mají v tom zájmu zahrnuto nejen Osoblažsko, ale Krnovsko, Osoblažsko a Vrbensko, čili je velké území.

Za daleko vážnější problém však vidí tamní zemědělci samotný fakt, že půda, kterou mají doposud pronajatu od pozemkového fondu přijde do rukou nového majitele. Vlastník zemědělské farmy v Osoblaze Josef Červinka se obává úplné likvidace tamních soukromých zemědělců.

Josef Červinka, soukromý zemědělec: Tady jsme privatizovali majetek státních statků, který k té půdě náleží a všechna doporučení, které kdy pozemkový fond dal, ohledně třeba úvěrů garantovaných garančním fondem, tak vyplývaly z toho, že my ti pozemky budeme mít pořád, pokud jako budeme řádně platit a tak dále. Museli bychom vrátit veškeré dotace, které jdou do x miliónů korun. V konečném důsledku by to byla neuvěřitelná tragédie, kterou si ani nedokážu představit. Nás nezajímá italská firma, která podniká, nás zajímá naše podnikání a co s ním bude.

Mluvčí pozemkového fondu Michal Bureš potvrdil, že vypovězení stávajících nájemních smluv zemědělcům v Osoblaze skutečně hrozí.

Michal Bureš, mluvčí pozemkového fondu: Pozemkový fond půdu pronajímá z toho důvodu, aby neležela ladem a v momentě, kdy se najde někdo, kdo si půdu koupí a popřípadě je to někdo komu je udělena investiční pobídka, tak samozřejmě všechny nájemní vztahy, které k tomu pozemku byly musejí být skončeny, aby ten její nový vlastník mohl plně využívat všech svých vlastnických práv.

Firmu našla pro Osoblahu české agentura pro podporu zahraničních investic CzechInvest. Italové se o lokalitu Osoblahy zajímají už delší čas. Jejich podmínky pro plánovanou investici jsou však velmi přísné. Zahrnují mimo jiné i potřebné vládní záruky. Za nežádoucí považují Italové také publicitu tohoto projektu. Konečné rozhodnutí o tom, zda svou investici ve výši 2,5 miliardy korun opravdu v Osoblaze uskuteční, padne nejpozději v červenci letošního roku.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , š.iva
Spustit audio

Více z pořadu