Izrael musí ukázat, že mír bude pro Hamás levnější než válka, myslí si profesionální vyjednavač Pařík

10. říjen 2023

„To, co každého napadne jako první řešení konfliktu, je válka, a to i v osobním životě,“ říká Radim Pařík, profesionální vyjednavač a prezident Asociace vyjednavačů. „U válečných konfliktů je to tak, že k nim dochází v situaci, kdy si jedna strana myslí, že může vyhrát – proto začne válku. A to, co se děje mezi Izraelem a Palestinou, je úplná katastrofa,“ dodává v Osobnosti Plus.

„Tato rozbuška je velmi nebezpečná, protože tady už nejde o malý lokální konflikt. My jsme bohužel historicky, a to vytýkám všem vyspělým zemím, tento konflikt tolerovali, táhne se dlouho a nikdo ho pořádně neřešil. A ve chvíli, kdy Palestina zahájila svůj útok, hrozí, že se k vyjednávacímu stolu nedostaneme ještě dlouho,“ uvažuje vyjednavač Pařík.

S teroristy se nevyjednává? To je celosvětový mediální omyl.

Když by se na tuto válku díval s odstupem a hodně optimisticky, říká: „Mohla by tu být naděje v tom, že dlouholetý izraelsko-palestinský konflikt má šanci, aby touto válkou skončil. Ale je to katastrofa a vůbec si neumím představit, jak se cítí lidé, kterým bombardují domy, unášejí ženy apod.“

Čtěte také

Nedávno Pařík mluvil se svým kolegou – vyjednavačem s teroristy a únosci v Latinské Americe, který mu řekl, že ve chvíli, kdy začnou vzduchem létat kulky, vyjednávání končí.

„V této situaci už vyjednávat nemůžete – je to i nebezpečné. Ve válkách to bývá tak, že když se jedna strana pokusila o vyjednávání, tak ta druhá ho jen předstírala a dál postupovala ve své válečné akci,“ vysvětluje s tím, že podobně to bylo na začátku války na Ukrajině.

Izrael jen vyrovnává síly

Pokud pak analyzuje reakci Izraele na útok Hamásu, tvrdí, že vlastně ani nic jiného než začít s odvetou dělat nejde. „Musíte zahájit protiofenzivu a musíte ukázat, že umíte vyrovnat sílu, kterou na vás protistrana použila.“

Čtěte také

„Únosy a terorismus jsou děsivým byznysem, do kterého plynou peníze. Financují se tak zbraně, drogy, unášejí se lidé, vyjednává se o výkupném. Je to miliardový byznys v dolarech, který teroristé ani nechtějí opustit. Útok Hamásu není klasický teroristický útok, ale je to vyhlášení války. A to je obrovský rozdíl. Izrael musí zareagovat. Musí ukázat, že se umí bránit. Musí ukázat, že umí zaútočit.“

„Můj osobní názor je, že každý zločin, který někdo provede, by měl být potrestán – jakou mírou, ale nechci rozhodovat. V každém případě Izrael ani nemá jinou možnost než ukázat, že mír bude levnější než válka.“

Čtěte také

Ve válečných konfliktech a způsobech vedení války podle Pařízka také musí všichni aktéři vědět, co by následovalo, kdyby se něco podobného mělo stát v budoucnu. „Musí vidět, že pokud by někdo něco podobného udělal, bude ten dopad skutečně zdrcující. Dokonce Benjamin Netanjahu řekl, že to bude taková odveta, kterou ještě Palestinci nezažili,“ připomíná.

„Jen se bojím, co všechno se z toho vyvine, kam až se nám může tento konflikt rozvinout, jak na to budou reagovat státy. Dokonce mne šokovalo, když jsem koukal na některá média, že tento konflikt nebyl jejich hlavní zprávou,“ přidává své postřehy profesionální vyjednavač.

S teroristy se nevyjednává?

Běžnou součástí války je také výměna zajatců. „Zásadní podmínka je, že vy máte dostatek rukojmích z druhé strany, abyste je mohli vyměnit. A musí to být zajímavý rukojmí – důstojníci, elita nebo teroristé ve vězeních. A vyjednávání o rukojmích běží v každém válečném konfliktu – Rusko a Ukrajina si také běžně a pravidelně vyměňují zajatce. Protože nikdo nechce, aby člověk, který má informace, v tom jejich vězení zůstával příliš dlouho a pouštěl informace.“

Čtěte také

Už někdy od 70. let ale někteří politici tvrdí, že se s teroristy nevyjednává – podobné věty tvrdil i prezident Miloš Zeman. „Tohle je celosvětový mediální omyl,“ oponuje Pařík. 

„Bylo by samozřejmě velmi nešťastné, pokud by vyjednávala například americká, česká nebo i ukrajinská vláda. Protože pak by vyjednávání s teroristou bylo velmi drahé – on totiž ví, že toho může chtít mnohem víc. Právě proto existují speciální organizace, které za vlády vyjednávají,“ prozrazuje. Pracují v nich bývalí trénovaní vyjednavači např. z FBI, ale nejen ti.

„Není ale možné, a to žádná vláda nemůže potvrdit, že by nechali své lidi zemřít jen proto, že mají pravidlo, podle kterého se s teroristy nevyjednává,“ uzavírá.

A na závěr zdůrazňuje: „Izrael nejdřív musí vyvinout takovou sílu, aby se Hamás začal bát a cítil se tak moc v ohrožení, že bude vyjednávat. A ani tehdy nebudou vyjednávat o hodnotách, ale o výměně lidský životů, možná o penězích i zbraních apod. Ale o hodnotách se vyjednávat nedá.“

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související