Jak probíhal konec druhé světové války v Turnově? Zeptali jsme se historika

8. květen 2022

V těchto dnech si připomínáme 77. výročí ukončení druhé světové války. Tehdejší Československo osvobodila na západě americká armáda, v dalších regionech pak Rudá armáda.

Konec války byl na řadě míst naší země velmi dramatický. Jak vypadal v Turnově, popsal redaktorce Českého rozhlasu Liberec Ivaně Bernáthové historik David Marek z tamního Muzea Českého ráje. 

Začátek května 1945 v Turnově

„V noci z 1. na 2. května shořel na hlavním turnovském náměstí takový výrazný symbol Německa, což byla říšskoněmecká dřevěná orlice na takovém obrovském dřevěném piedestalu,“ připomněl David Marek, podle kterého tak Turnované reagovali na sebevraždu Adolfa Hitlera. Němci pak svou posádku ve městě posílili, Češi ale i tak dál strhávali nacistické symboly, přemazávali německé nápisy a vyvěšovali československé vlajky.

5. květen 1945 v Turnově

„Kolem půl deváté přišla zpráva, že před poštou se střílí. Pošta sídlila v tu dobu ve spořitelně. Tam došlo k takové, možná ne úplně dobře připravené akci na odzbrojení německé posádky, která hlídala tu poštu. Výsledkem střelby byli tři mrtví, a to byly první oběti květnových dnů v Turnově,“ přiblížil turnovský historik s tím, že dva první Češi padli přímo na poště, třetí pak zemřel následující den.

V reakci na přestřelku na poště podle něj z vlakového nádraží vyrazila do města větší skupina německých vojáků. Ti se pak u mostu přes Jizeru střetli se skupinou místních partyzánů a turnovských obyvatel.

„Došlo tam k dost výrazné střelbě, bylo tam i docela dost mrtvých. Sice ti partyzáni ukořistili pár zbraní, ale té německé přesile museli ustoupit. S velitelem německé posádky bylo vyhlášeno příměří a ten zbytek dne už proběhl jakžtakž v klidu, toho 5. května,“ pokračoval v popisu událostí David Marek.

6. květen 1945 v Turnově

Do Turnova dorazily zbytky pancéřové divize německé armády, která ustupovala od Hořic a od Jičína. Ta byla podle Davida Marka už ve značně dezolátním stavu, navíc v Sedmihorkách němečtí vojáci vykradli vůz s jídlem a vínem, takže řada z nich do Turnova dorazila opilá.

„Problémem byla ta jejich střelba kolem, protože ta si vyžádala další čtyři životy na Kamenci, z toho byly dvě děti. A vypálili třeba ještě dvě usedlosti na Durychově. Pak přišli na náměstí a snažili se vybrat město, trafiky, různé prodejny a hospody,“ doplnil historik.

Poslední dny války v Turnově

7. května už většina německých vojáků z ustupující armády ve městě nebyla, k útěku se chystali i obyvatelé německé národnosti. „Následně se vzdala i německá posádka a kasárna obsadila československá armáda. Všude jinde byli zatýkáni příslušníci německých jednotek, hodně třeba v oblasti kolem Pyrámu. Všichni zajatí Němci pak byli koncentrováni v cihelně v Nádražní ulici, a také na sportovním stadionu,“ dokončil vyprávění o posledních dnech války v Turnově historik David Marek s tím, že první jednotky sovětské armády přijely do Turnova 9. května.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.