Jako z Pyšné princezny. Nejdelší bobová dráha v Česku vede i lesem

19. říjen 2019

Horská bobová dráha v Dolní Moravě má za sebou první letní sezónu. Návštěvníci turistického centra pod Králickým Sněžníkem mají o novou atrakci zájem.

Zábavní a sportovní resort Dolní Morava otevřel Mamutí horskou bobovou dráhu na začátku srpna. Má výjimečné parametry nejen na české poměry. Jde totiž o druhou nejdelší bobovou dráhu v Evropě. Nachází se přímo v srdci dolnomoravského resortu a její trať vede směrem k vrcholu hory Slamník.

Nahoru lanovkou, dolů bobovkou

Bobová horská dráha byla navržena jako přestupní. V bobu se tedy můžete svézt samostatně nahoru nebo se dostat na kopec pomocí lanovky. Tam ale musíte přestoupit a pokud si chcete vychutnat jízdu dolů, projít horní pokladnou. V případě většího počtu návštěvníků obdržíte pořadový lístek.

Mamutí dráha je dlouhá 3 kilometry, s převýšením 364 metrů. Trať vede lesním terénem, ale i po otevřeném svahu. Jedna z 25 zatáček vás vyveze téměř nad sjezdovku. V ní se bob otočí o 360° ve výšce 12 metrů nad zemí. Cestou projedete i podzemním tunelem a počítejte s tím, že si v bobu nad lesními cestami trochu poskočíte.  

Brzdit či nebrzdit, toť otázka

Sklon bobové dráhy v některých místech dosahuje 30%, bob se tak může rozjet až padesátikilometrovou rychlostí. „Dráha je samozřejmě postavená tak, aby splňovala veškeré bezpečnostní normy a požadavky,“ podotýká Pavel Zigáček z resortu Dolní Morava.

„Doba trvání jízdy záleží na rychlosti, na tom, jak kdo používá brdzy. V průměru návštěvníci sjedou celou dráhu tak za sedm minut. Zájem o atrakci je obrovský, je to novinka. Kromě Mamutí bobové dráhy funguje v Dolní Moravě i další, přes 1 kilometr dlouhá a celoroční bobová trať, a to vedle sjezdovky U Slona. Také Mamutí horská dráha bude v provozu i v zimě, záleží ale samozřejmě také na aktuálním počasí,“ dodává Pavel Zigáček. 

Jeden z úseků bobové dráhy

Mamutí horská dráha doplnila trojlístek největších zábavních atrakcí Dolní Moravy. Návštěvníci střediska si většinou nenechají ujít zážitkovou stavbu Stezka v oblacích nebo Mamutíkův vodní park s obřím modelem mamuta. Ten nabízí dětem, stejně jako Stezka v oblacích, řadu informací o přírodě, historii a zajímavostech Králického Sněžníku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.