Jaro pro Radku Svatošovou začíná medvědím česnekem. První zelené bylinky mají neuvěřitelnou sílu

4. březen 2022

Máme tu březen, sníh ustupuje z luk a polí a sluníčko nabírá na síle. S přicházejícím jarem nastává čas pro sběr prvních jarních zelených bylinek. Jaro doslova klepe na dveře a probouzí přírodu i srdce každého bylinkáře. Čeká na nás sedmikráska, medvědí česnek, popenec nebo olše. A nastává i čas naplánovat jarní bylinkové výsevy.

O jaru a jedlých i léčivých rostlinách si povídáme v naší radioporadně s bylinkářkou Radkou Svatošovou.

Radka Svatošová v rozhlasové kavárně

Přestože dnes v Hradci Králové chumelilo, tak jaro už to dává jasně najevo, že je za dveřmi.
Já mám jaro už od slunovratu, protože se spousta rostlinek probouzí s prodlužujícími se dny, ani nepotřebují tolik teplo. Kolem mne už je krásně zeleno, spoustu toho už kvete a už i sbíráme. Možná byste tomu nevěřili, ale opravdu jsou to desítky rostlin, snad ještě více.

Nezměnitelná je u medvědího česneku jeho výrazná chuť a vůně. Když k němu přivoníte a když opatrně ochutnáte, tak se nemůžete splést.
Radka Svatošová, bylinkářka

První jarní rostlinky mají v sobě obrovskou sílu, protože musí překonávat mráz a zimu, vytváří v sobě takovou látku, která působí podobně jako nemrznoucí kapalina i v našem těle, takže nás krásně posílí a podpoří i do těch chladných dní.

Čtěte také

A kromě toho obsahují mnohonásobně víc vitaminů minerálů než běžná kupovaná zelenina.

Když si koupíte v obchodě takový rychlený salát, který v podstatě ani neviděl čerstvý vzduch a sluníčko, tak ve srovnání s ním ty divoké rostlinky obsahují opravdu třeba pětinásobně víc vitaminů, ale i vápník a mnoho dalších minerálů. Stačí hrst jarních zelených bylinek aby nás krásně zrevitalizovaly a nabudily po zimě.

A pro mě jaro začíná opravdu medvědím česnekem, co si budeme povídat, to je prostě klasika.

Ovšem ne každý medvědí česnek pozná. Abychom neudělali nějakou chybu.
Poznáte ho. U nás tady v Polabí máme jednu specialitu, kromě medvědího česneku ještě tady vyráží Árón plamatý. Ten se objevuje ještě před medvědím česnekem a jeho první výhonky se mohou zaměnit.

Čtěte také

Jednou jsem Áron plamatý ochutnala a to nikomu nepřeji, protože je to opravdu hodně pálivá bylina. Uvádí se, že její nadzemní části jsou lehce toxické.

Ale podzemní části Áronu naši předkové využívali a zpracovávali podobně jako třeba brambory, protože obsahují hodně škrobu. Ale tím nechci nikoho nabádat, aby to zkoušel, protože Áron plamatý je u nás chráněný, přestože je ho docela dost.

Ovšem naprosto nezměnitelná je u medvědího česneku jeho výrazná chuť a vůně. Když k němu přivoníte, cítíte neopakovatelnou česnekovou vůni, a když opatrně ochutnáte, tak se opravdu nemůžete splést.

V čem spočívá síla medvědího česneku?

Medvědí česnek je jedlý a léčivý úplně celý, tedy včetně cibulek. Ale zase jen pokud ho máme na zahradě. První mladé zelené lístečky, co vyráží, květy, semena, vše se v Česku dá konzumovat.

Čtěte také

Když dělám bylinkové vycházky, tak ochutnáváme i semena medvědího česneku. A musím říct, že účastníci jsou překvapeni, jak je tak chuť silná, intenzivní a štiplavá.

Ne nadarmo byl medvědí česnek první rostlinou, kterou medvědi chodili sbírat, když se probudili ze zimního spánku. Vylezli z brlohu po zimě a dali si česnek. On jim krásně pročistil tělo a krásně je nabudil. To cítíte, když ochutnáte jen pár lístečků česneku, že mají velkou sílu, hned se vám vrací energie.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Tedy je to vitalizující bylina, čistící, umí zbavit tělo škodlivin i parazitů a hlavně má antibiotické a antivirové účinky. Takže v předjaří ideální lék.

Můžeme tedy medvědí česnek přidávat do všech pokrmů?

Čtěte také

Já bych řekla takovou univerzální radu, která se netýká jen medvědího česneku, ale i dalších zelených bylinek, že je můžeme konzumovat čerstvé. Krájíme si je jako pažitku nebo petrželku na jídla, do polévek nebo jako přílohu. Stejně tak můžeme konzumovat česnek.

Můžeme ho dávat do jarních nápojů, tedy rozmixovat ho, vynikající je jako přísada do polévek. Výborné jsou první mladé lístky do salátů, přimíchat je k běžným salátový ingrediencím. Nebo jako ozdoba k jídlu místo papriky a okurek. Můžeme si dát třeba medvědí česnek.

Lada Klokočníková a Radka Svatošová v rozhlasové kavárně

Celou bylinkovou poradnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související