„Jedině do pekla, jiné cesty pro vaši rasu nemáme.“ Památník holokaustu Romů a Sintů vznikl v Letech u Písku

24. duben 2024 08:27

Vzpomínky pamětníků nebo dochované předměty denní potřeby po vězních jsou k vidění v nové expozici v Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Na místě, kde býval vepřín a předtím koncentrační tábor, ho slavnostně otevřelo Muzeum romské kultury. Výstavba vyšla na více než sto milionů korun.

„Tak jste zde. Odsud už není návratu. Jedině do pekla. Jiné cesty pro vaši rasu nemáme.“ Ukázky ze zápisků Boženy Flégrové si návštěvníci mohou vyslechnout při příchodu do vnitřní expozice Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku.

Spoluautorkou expozice je Anna Míšková. „První kapitola je před internací, symbolizuje ji pilíř, ve kterém jsou rodinné fotografie Romů a Sintů před válkou. Moc se jich nezachovalo. Je to unikátní pramen, který nám ukazuje, jak si oni přáli být zobrazení. Druhá kapitola je nazvaná V táboře a věnuje se období toho takzvaného cikánského tábora,“ říká.

K vidění je třeba hrnek s nápisem Z lásky nebo další předměty běžné denní potřeby. „Jsou to originální archeologické nálezy. Například tato miska a plechový hrneček patřily malým dětem, které tady také byly vězněny. Hned vedle můžeme vidět figurky možná ze hry Člověče, nezlob se! nebo nějaké podobné,“ ukazuje Anna Míšková.

Expozici tvoří šestnáct informačních bodů, dvanáct z nich doplňují videa, čtyři audia. Návštěvníky provedou během zhruba třiceti minut celým příběhem od předválečného života Romů až po současnost.

Venkovní část památníku má osm zastavení. Lidé si mohou sednout na lavičku, rozhlédnout se a poslouchat hlasy těch, kteří přežili, a pozůstalých: „Nejhorší bylo, když jsem viděl, jak vždycky odváželi mrtvé děti. Vozili je tam do toho lesa.“

Čtěte také

Autory architektonické podoby památníku jsou Jan Sulzer a Lucie Vogelová. „Chceme ukázat rozdíl mezi dvěma světy. Hlavním symbolem památníku je nově přirozený les, který bude všude kolem, a symbol prázdnoty v podobě kruhu, ve kterém nic není a nebude. Kruh je na místě, kde byl tábor,“ líčí Lucie Vogelová z Ateliéru Terra Florida.

Sazenice stromů pocházejí z nedaleké lesní školky u Orlíku. „Daroval je Karel Schwarzenberg. Je to přibližně 16 tisíc stromů, v tuto chvíli lesnických sazenic, které vyrostou,“ doplňuje Jan Sulzer.

Slavnostního otevření památníku se zúčastnil i potomek moravských Romů Zdeněk Daniel. „Na tak malém místě bylo 1200 lidí. Teď je docela zima a je to nepříjemné a když si uvědomím, že tady trpěli, je to úplně nepředstavitelné,“ komentuje.

Pro veřejnost bude Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku otevřený od 12. května. Celkové náklady na výstavbu dosáhly 110 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související