Jihočeskou Vesnicí roku jsou Doudleby na Českobudějovicku. Zaujaly společenským životem, do kterého se zapojují všechny generace

27. červen 2023 08:20

Zlatou stuhu v soutěži Vesnice roku Jihočeského kraje letos získaly Doudleby na Českobudějovicku. Obec komisi nejvíc zaujala bohatým spolkovým a společenským životem a také péčí o krajinu. O vítězství v soutěži se někteří obyvatelé dozvěděli hned v pondělí dopoledne a svoji radost opravdu neskrývali.

Radovaly se například děti z doudlebské základní školy s ředitelkou Věrou Pánkovou. „Všechny naše děti účinkovaly v programu Rok na vsi pro komisi, takže z vítězství máme radost. A také proto, že nám obec slíbila, že pokud vyhraje nějakou cenu, investuje to do naší školy, která si zaslouží velkou rekonstrukci,“ říká ředitelka.

Rozruch na vsi zaznamenaly také Eva Chyňavová a Božena Lexová, dlouholeté členky folklorního spolku Doudleban. „Také jsme se toho zúčastnily.“ „To je opravdu překvápko.“ To bude zase mecheche,“ smějí se.

Tohle „mecheche“ se uskuteční 18. srpna, ale v Doudlebech to žije celoročně. „Myslím, že se stmelují jak mladí, tak staří. Hospoda a kulturní zařízení prosperují jako jedny z mála v okolních obcích. Lidé se schází, a to je dobře,“ potvrzuje starosta Zdeněk Šmíd.

Čtěte také

Doudleby dostaly Zlatou stuhu nejen za spolkový a společenský život v obci, ale také za enviromentální výchovu. „Založili jsme květnatou louku, která slouží i k výchově dětí, protože tam můžou vidět spoustu hmyzu,“ popisuje starosta.

S výhrou v jihočeském kole soutěže Vesnice roku se pojí finanční odměna 200 tisíc korun. „Na co to použijeme, ještě nevím, ale bude to kolektivní rozhodnutí. Část samozřejmě půjde na tu oslavu,“ dodává starosta.

A co přání dětí a paní ředitelky opravit školu? „Opravit školu samozřejmě chceme. Na podzim budeme žádat o dotaci. Pokud uspějeme, škola se určitě opravovat bude,“ odpovídá starosta.

Doudleby budou reprezentovat Jihočeský kraj v celostátním kole soutěže Vesnice roku, které se uskuteční 16. září v Luhačovicích.

Spustit audio

Související