K Zelenému čtvrtku patří tradičně zelená jídla a zelené pivo, mají zajistit stálé zdraví

Ve velikonočním období, zejména kolem Zeleného čtvrtku nabízí restaurace kromě zelených jídel i zelené pivo. Jeho obliba rok od roku roste, vaří ho desítky velkých i malých pivovarů.

Zelený čtvrtek je v rámci křesťanských tradic prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jednou z tradic na Zelený čtvrtek je jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Lidé věří, že jídla z těchto surovin jim zaručí pevné zdraví.

V současnosti si zejména v restauracích lidé v těchto dnech oblíbili i možnost zkusit zelené velikonoční pivo.

Jak velký je zájem o zelená piva? Jak pivovarníci docílí u tohoto piva požadované barvy? Dozvíte se v reportáži reportérky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové, která navštívila minipivovary ve Zlínském kraji.

Spustit audio

Související