Kanálový poklop jako objekt krásy? Jednu z libereckých uliček jich zdobí zhruba sto

V úzké uličce, která spojuje v Liberci ulice Širokou a Pražskou, můžete za chvíli obejít pořádný kus Česka i Evropy. Jediným krokem se můžete dostat z Kutné Hory do Klatov a jen několik kroků vás dělí od německých Drážďan, bulharské Sofie nebo nizozemského Amersfoortu. Dlažbu tam totiž zdobí zhruba stovka kanálových poklopů, z nichž třetina je z ciziny. Objevily se tam díky projektu s názvem Civilizace, který podpořil Liberecký kraj a vedení města.

„Někde kolem toho roku 2002 jsem si všiml krásného poklopu Liberce s městským znakem. Prostě přišlo mi to jako krásný objekt. Znovu to už tu bylo poměrně blízko, že by bylo fajn je teda posbírat a udělat z toho takovou galerii ve veřejném prostoru,“ vysvětlil Tomáš Hasil ze spolku G300, který za projektem Civilizace stojí.

Nejstarším poklopům v uličce je více než 100 let. Patří mezi ně třeba poklop z ještě německého Liberce s nápisem Reichenberg, nebo poklop z Frýdlantu.

„Některá města si dělají znaky, některá si na ně dávají dokonce historické události. To jsou třeba japonské poklopy, které se nám teda ještě nepodařilo sehnat. Ti tam přidávají příběhy z dávné minulosti, popsal.

A Amersfoort jeden z poklopů udělal na sídlišti, hravý poklop, na kterém jsou čtyři stopy pro tatínka, pro maminku a pro děti, a na tom si hrají, jestli si na něj dokáží stoupnout,“ přiblížil Tomáš Hasil. V současnosti má slíbené kanálové poklopy například z Jeruzaléma nebo Říma.

Na kanálové poklopy se byl podívat redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související