Kaple Panny Marie Sněžné na Žernově vznikla za zajímavých okolností. Teď ji obec opravuje

26. únor 2022 08:02

Žernov na Náchodsku se snaží už několik let opravit místní kapli. V čem je výjimečná? Datum její výstavby sice nesahá hluboko do historie, navíc před 30 lety prošla kompletní obnovou, ale i tak už znovu potřebovala opravit. To se obci postupně daří a proto po několika letech zbývá dodělat už jen několik detailů. 

Kaple Panny Marie Sněžné na Žernově, nezávislý starosta Libor Mojžíš mě pozval do tohoto prostoru. Je tu čerstvě vymalováno. „Je to tak. Snažíme se o kapličku permanentně starat, aby potom nevyžadovala větší a náročnější investice. Tedy uvnitř je čerstvě vymalováno.

Čtěte také

K těm opravám se ještě vrátíme. Je tu ale s námi i Luboš Jirka. Jak je vlastně tato stavba stará? „Její historie není zase tak dávná, ale pozoruhodné jsou okolnosti, proč byla kaple postavena. A také doba, kdy byla postavena.

Můžete to trochu vysvětlit? „Počátek této kaple sahá zhruba do poloviny 18. století. Pro náš kraj to bylo století tak trochu výjimečné v záporném slova smyslu. Přišla sedmiletá válka a potom v roce 1770 veliký hladomor.

Kaple Panny Marie Sněžné na Žernově vznikla za zajímavých okolností

A právě v té době vznikla tato kaple? „A pozor, tady na náchodském panství byla vrchnost, to byl poslední Piccolomini, Joseph Parille, který si nedokázal ten svůj životní standard trošku omezit. To byl vlastně důvod, proč v roce 1775 vypuklo selské povstání.

Čtěte také

„Každý asi ví, jak to potom dopadlo u Chlumce nad Cidlinou. Lidé byli úplně zoufalí a tak v poslední naději začali hledat pomoc u Pána Boha. Z toho mála, co jim zbylo, tak se složili a postavili zdejší kapli na Žernově.

Jak vypadala pane starosto tato kaple před zahájením oprav? „Kaple byla po období socialismu, když to tak řeknu, v dezolátním stavu. A tenkrát, na začátku 90. let 20. století se celá obec Žernov neuvěřitelně semkla a proběhla první větší a rozsáhlejší rekonstrukce.

Čtěte také

„Potom se uskutečnily ještě dvě menší opravy s novou střechou a s vnějším opláštěním. To jsme už potom realizovali samozřejmě ve spolupráci s církví, jako majitelem kaple.

Tedy uvnitř už je hotovo. Když bychom vyšli ven, tak tam zbývá dokončit poslední tečku, jak se říká? „Je to taková poslední větší tečka. Musíme opravit vnější nátěry, okna a dveře. To nám ještě zbývá dokončit.

Pokud se obci Žernov na Náchodsku podaří získat dotaci v dostatečné výši, tak opravy začnou ještě v letošním roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související