Karel Plíhal a Vánoční píseň na verše Jaroslava Seiferta, který se těšil na Vánoce už od jara

23. prosinec 2023

Velký básník Jaroslav Seifert ve vzpomínkové knížce Všecky krásy světa mimo jiné napsal: „Jsem na tom jako Vladimír Holan, který v jednom ze svých dopisů prozrazuje, že se na Vánoce těší už od Nového roku. Mám ty svátky rád. A luzné obrazy vánoční idyly mohu si s radostí vybavit v mysli třeba i na horkém písku u letní řeky.“

Citací slov Jaroslava Seiferta jsem chtěl uvést, že moravský písničkář Karel Plíhal použil Seifertovu poezii pro svou Vánoční píseň, kterou nahrál v zimních dnech roku 1992 v kapli svaté Anny v Náměšti nad Oslavou, avšak slyšel jsem ji Karla zpívat též při letním koncertu.

A touto jemnou a křehkou písničkou Karla Plíhala, který spojil v osmdesátých letech své první nahrávky vydané na desce právě s českobudějovickým rozhlasovým studiem, bych vás chtěl, přátelé, hudebně vánočně pozdravit a zároveň popřát po verši „my sešli jsme se snící nad lžičkou olova, kéž by nám mohlo říci náš osud doslova“, ať před vámi osud předestře jenom šťastnou a před vším zlým chráněnou cestu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související