Ke společným protestům se dnes připojili také někteří středočeští zemědělci. Kolony traktorů jezdí i ve Vlašimi a okolí

22. únor 2024 10:30

Středočeští zemědělci se také připojují ke společným evropským protestům. Protestní jízdy se dnes konají po celém Česku, na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích a okolí velkých měst. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 zemědělských strojů, ve Středočeském kraji zhruba 320. Aktuální situaci v našem regionu sleduje reportérka Věra Hájkové.

Začaly protesty zemědělců proti agrární politice Evropské unie. Farmáři se budou pohybovat s technikou na hranicích, ale i v okolí velkých měst. Ve středních Čechách se kolona traktorů a dalších strojů se aktuálně přesouvá po silnicích ve Vlašimi, kde je reportérka Věra Hájková.

Jak vypadá protest tamních farmářů?

„Přes dvacet zemědělských strojů jezdí Vlašimí od deseti hodin v koloně, která jede třicetikilometrovou rychlostí. Pohybuje se rušnou částí města mezi supermarkety a nádražím. Traktory mají na sobě různé transparenty. Provoz není úplně ochromený, ale samozřejmě je složitější městem projet. Traktory tady budou jezdit minimálně do půl dvanácté. Důležité je, že se zapojily nejen velké podniky, ale i menší zemědělci,“ popisuje reportérka.

Protest zemědělců - přes 20 traktorů vyrazilo na protestní jízdu do Vlašimi

Vlašim jediným středočeským městem

„Podobný protest jako ve Vlašimi je také v Benešově a ve Voticích. I tam by měly traktory jezdit po městech do půl dvanácté. Kolona traktorů jede aktuálně i ze Sedlčan do Příbrami. Ráno už vyjeli na protest i zemědělci z Kutné Hory a Kolína. Například ti kutnohorští se vydali na Kačinu.“

Proč zemědělci protestují?

„Vadí jim zejména dovozy z třetích zemí, kvůli kterým výrazně klesly ceny komodit. Buď je prodávají pod náklady, nebo jim i zůstávají na skladech. Někteří říkají, že třeba loni dostávali za potravinářskou pšenici až 7000 korun za tunu, a teď je to kolem 4000 až 5000 korun. Zemědělcům vadí i unijní zelená dohoda, například to, že musí nechávat 5 až 8 % půdy ladem.“

Protest zemědělců - přes 20 traktorů vyrazilo na protestní jízdu do Vlašimi
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio