Konec legální graffiti plochy Na Bídě. Mrzí mě to, byla jedna z nejstarších v Liberci, říká sprejer. Město chce pro street art najít náhradní místo

5. březen 2024 11:22

Nasprejované barevné nápisy a obrázky, tedy graffiti a street art, lidé často spojují s vandalismem. A kvůli vandalům a neukázněným sprejerům končí v některých městech legální plochy. Jednu takovou zrušili v Liberci v lokalitě Na Bídě, ve Hvězdné ulici. Sprejeři tam tvořili už od 90. let 20. století.

Legální graffiti zeď v Liberci v Hvězdné ulici končí kvůli vandalům

Magistrát města Liberce zrušil legální plochu pro sprejery v Hvězdné ulici. Důvodem podle něj byli neukáznění sprejeři, kteří ničili okolní panelové domy. O zákazu sprejování budou informovat cedule. Další legální plochy vedení města hledá.

„Ta Hvězdná mě hrozně mrzí, to bylo 300 metrů zdi, která tady byla jedna z nejstarších,“ lituje sprejer Petr Kudláček, který se graffiti věnuje několik let.

Vandalové posprejovali i panelový dům v Liberci Na Bídě

„Stříkali i na ten panelový dům, čímž samozřejmě poškozovali majetek cizích,“ vysvětluje rozhodnutí liberecké radnice sprejování na zeď ve Hvězdné ulici zakázat náměstek primátora Jiří Janďourek za Starosty pro Liberecký kraj.

O zákazu mají informovat nové tabulky, na kterých bude podle libereckého primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj specifikovaná i pokuta za porušení zákazu sprejovaní ve výši 10 tisíc korun.

Tabulky ale zatím na místě nejsou. Podle Petra Kudláčka to vandaly nezastaví: „Může tam nastříkat ‚miluju tě Květo‘. Dneska si barvy může koupit každý, to dřív nešlo. A to přináší s sebou to, že si je koupí někdo, kdo jen tak někde něco posprejuje, poničí,“ myslí si.

Město chtělo stěnu nechat vkusně posprejovat, to se ale nepodařilo domluvit. Má proto nový plán, stěnu nechá porůst.

Podle náměstka Janďourka jsou další plochy ke sprejování ještě pod vlakovým nádražím, v podchodu v Sokolské ulici a na experimentální zdi v areálu univerzity. Další místa vedení města hledá.

„Buď udělat něco úplně nového, nebo vytipovat místa, které existují a nebudou ohrožovat majetek někoho jiného, a bude to na pozemcích města,“ upřesnil náměstek

„To je strašně moc metrů, které ubyly, nahradit by to chtělo,“ komentuje to sprejer. Podle něj je taky problém zjistit, která místa jsou legální. Oficiální seznam totiž neexistuje.

„S tím (s plochou ve Hvězdné, pozn. red.) všichni počítali, lidi z jiných měst jezdili malovat na tu zeď, všichni to věděli, a najednou to není. A nemáte to kde dohledat,“ potvrzuje Petr Kudláček.

Sprejery jsou v Liberci oblíbené taky stavby u silnic a dálnic. Jejich ředitelství nabízí sprejerům dohodu a kresby toleruje. Má to ale určitá pravidla.

Libereckými sprejery oblíbený most na průtahu městem je majetkem ŘSD

„Souhlas sprejerům dáváme za podmínky, že nebude omezen provoz, a náměty na vybraných plochách nebudou v žádném případě s rasovým, nacistickým, politickým a reklamním obsahem,“ uvedla v písemném vyjádření mluvčí podniku Kamila Zahálková. Ředitelství silnic a dálnic také posuzuje, jestli není plocha zcela nová nebo před rekonstrukcí.

O místa, kde mohou sprejeři v Liberci legálně tvořit svá díla, se zajímala redaktorka Kateřina Hartmanová, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související