Kouzlo Ježíškových vnoučat čaruje v domovech seniorů už sedmým rokem. Poslechněte si nový seriál o projektu

30. listopad 2023

Projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu přinesla do budovy rozhlasu na Vinohradské v roce 2017 jihlavská redaktorka i s pletenou čepicí pro ředitele. Chtěla mu nabídnout malý zázrak, který se udál rok předtím na Vysočině a přesvědčil ji o tom, že dokáže změnit k lepšímu život stovek seniorů.

Rozhodla se, že chce radost a povědomí o něčem tak jednoduchém a přece efektivním šířit po celé zemi. A věděla, že díky rozhlasu se ten zázrak může stát. Povedlo se. Projekt Ježíškova vnoučata dnes těší tisíce českých seniorů, ale inspiroval i nespočet zahraničních projektů. A přitom stačilo tak málo - zeptat se.

Čtěte také

Když tehdy Olga Štrejbarová oslovila domovy ve svém kraji, na Vysočině, ozval se jako první ten z Třebíče. Do projektu je zapojený dodnes a přidala se k němu necelá tisícovka dalších zařízení v Česku. Právě ten třebíčský je ale pořád výjimečný. Například právě jeho klientka Jarmila je dodnes jakousi ikonou projektu nebo minimálně toho, že Ježíškova vnoučata dokáží splnit každé přání. Letěla si totiž do Vatikánu za papežem pro požehnání.

I její příběh se v seriálu Kouzlo Ježíškových vnoučat objeví. Připravila ho pro posluchače sama autorka Ježíškových vnoučat Olga Štrejbarová. Společně se svými osobními vzpomínkami ale také připomene témata, která postupně projekt otevírá a upíná k nim nejen svou pozornost, ale i celoroční pomoc. Možné je to ale jen díky dárcům - Ježíškovým vnoučatům -, která vedle plnění hmotných a zážitkových přání seniorů na www.jeziskovavnoucata.cz přispívají už sedm let svými penězi na aktivizační činnosti v domovech i péči o samotné pečující.

Sto tisíc splněných přání

Čtěte také

Za existenci projektu lidé z Česka a zahraničí splnili už více než sto tisíc přání. Stále častěji přijíždějí za seniory s dárkem osobně a do domova se vracejí. Vznikají tak nová přátelství, která dávají myšlence mnohem větší význam, než si v úvodu autorka jen troufla pomyslet.

Osamělost některých seniorů, která jí tehdy vyburcovala k akci, se tak na mnoha místech vytrácí a ticho čtyř stěn nahrazuje dětský smích, zvuk harmoniky, předčítání z knihy nebo dokonce klapot koňských kopyt. Projekt v seniorech probouzí nejen tolik potřebný a dříve postrádaný pocit zájmu a touhu těšit se na nový den, ale i odvahu, se kterou se pouštějí do věcí, které milovali v mládí. A tak si neváhají přát od Ježíškových vnoučat například i seskok padákem nebo parádní striptérskou show.

Pojďte společně s námi v patnácti dílech seriálu Kouzlo Ježíškových vnoučat přijmout tu krásnou realitu toho, že i jeden zdánlivě naivní sen se může zhmotnit a proměnit v největší českou charitativní sbírku pro seniory, kde dárkem to často jen začíná…

autoři: Olga Štrejbarová , Lenka Mahdalová
Spustit audio

Související