Měli jsme jeden druhého. Senioři vzpomínají, jak se slavily Vánoce a co za dárky dostávali jako děti

13. listopad 2023

Jak se dřív slavily Vánoce a z čeho mívaly děti největší radost? To jsme zjišťovali v rámci projektu Ježíškova vnoučata.

Vánoce jsou hned po prázdninách nejlepší část roku! Souhlasíte? Zajímalo nás, jak je slavili naši prarodiče i praprarodiče, a tak jsme vyslali do terénu reportérské trio – Denisu Kimlovou, Anežku Dvořákovou a Ondru Holana.

„Hráli jsme si, měli jsme rádi jeden druhého, byli jsme na sebe hodní.“
Paní Vlasta, 99 let

V rámci projektu Ježíškova vnoučata, který se nejen o Vánocích snaží plnit seniorům jejich sny, jsme navíc touhle návštěvou potěšili obyvatelky Domova seniorů na Praze 9. Anežka i Ondra si rozhovory moc užili a dozvěděli se spoustu zajímavých věcí.

Penízků moc nebylo

Ondra vyzpovídal i 99letou paní Vlastu. Zajímalo ho například, co v jejím dětství mívali na Štědrý den k večeři. „Tenkrát byla bída,“ odpovídá pamětnice. „Pracoval jen tatínek, takže jsme měli málo penízků. Byla jen taková normální večeře. Bylo to skromné, ale měli jsme z toho velikou radost.“

A jaký dárek jí tehdy pod stromečkem nejvíc potěšil? Možná se budete divit, ale bylo to oblečení: „Já měla takovou radost, že jsem dostala svetříček,“ vzpomíná Vlasta. „Tenkrát jsme dostávali jen takové maličkosti, co jsme potřebovali.“

Jak ale dodává, rozhodně jim to nekazilo náladu a vánoční čas si užívali. „Koulovali jsme se, jezdili jsme na sněhu na pytlích nacpaných slámou. Měli jsme z toho radost, křičeli jsme, zpívali, bylo to krásné!" Hlavní bylo, že se měli rádi. A z toho si můžeme vzít ponaučení i my dnes.

Anežka pro vás zase od paní Aleny zjistila, jaké to bylo prožívat Vánoce za 2. světové války. Ukázky rozhovorů najdete v audiích nahoře pod fotkou. Další rozhovory uslyšíte v týdnu 13.–19. listopadu ve vysílání Rádia Junior.

Jak se stát Ježíškovým vnoučetem

Ježíškova vnoučata jsou projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Na webu jeziskovavnoucata.cz si mohou zájemci vybrat přání konkrétního seniora, to mu splnit, a pomoci tak Ježíškovi v jeho práci. Dobrý nápad, ne?

Řekněte o tom rodičům, mrkněte na web a třeba i vy někomu vykouzlíte úsměv na tváři.

autor: kpe
Spustit audio