Královéhradečtí celníci letos už chytili skoro třetinu počtu řidičů bez dálničního poplatku co loni

2. březen 2022 08:07

Královéhradečtí celníci od letoška také mají nový prostředek k donucení řidiče zaplatit pokutu, kterou dostal už v minulosti. Pokud řidič odmítne neuhrazenou pokutu ihned doplatit, auto musí jednoduše nechat na místě.

Čtěte také

„Celní správa České republiky, dobrý den, proběhne u vás kontrola. Požádám vás o občanský průkaz, řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla."
„Víte, proč jste byl zastaven?"
„Po pravdě vůbec nevím. Jezdím předpisově, takže vůbec netuším, proč by mě měli stavět," říká řidič, který se později představuje jako Radim.

Já už ovšem v tu chvíli vím, že pravděpodobně nemá zaplacený dálniční kupón. To po kontrole dokladů potvrzuje řidiči i celní hlídka. „Už víte, proč vás tedy zastavili. Proč to bylo?"
„Protože mám nové auto asi týden staré a zapomněl jsem si koupit dálniční známku," říká Radim.

Na místě ho tak čeká pokuta až pět tisíc korun, v případném správním řízení pak až 20 tisíc korun. Kromě jednoduché kontroly přes mobilní telefon na portálu edalnice.cz využívají celníci a policisté také speciální techniku.

„Disponujeme mobilními sadami pro kontrolu časového zpoplatnění, které obsahují kamerový systém pro použití ve služebních automobilech a tablet, na němž právě ta data vyhodnocujeme. Statickým způsobem prostřednictvím systému na mýtných branách, kdy ty brány jsou vybavené senzorikou s rozpoznáváním tabulek registrační značky," vysvětluje mluvčí královéhradeckých celníků Jitka Fajstavrová.

Čtěte také

Hlídka pak může hříšníka zastavit například na nejbližším sjezdu nebo čerpací stanici. A takových řidičů jako byl pan Radim už letos na dálnicích v Královéhradeckém kraji zastavili téměř 450. „Vlastně na konci února se zhruba nacházíme na třetinových číslech minulého roku."

Pokud celníci zjistí, že zastavený řidič nemá zaplacenou pokutu z minulosti, má nedoplatek na v minulosti udělených pokutách, mají od letoška novou pravomoc k jejímu vymáhání. „Pokud takového člověka zastavíme a zjistíme, že nemá uhrazeno, tak mu můžeme odebrat registrační značky, případně mu nasadit botičku."

Řidič by tak v obou případech musel auto nechat na místě a hrozba takového postihu prý funguje - zatím ho královéhradečtí celníci museli využít pouze jednou.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související