Laser s několika obrazovkami a joystickem. I tak dnes vypadají operace očních chirurgů

5. květen 2017

Krátkozrakost dnes dokáží oční chirurgové v Česku napravit za jedno dopoledne. Samotný zákrok je dokonce záležitostí jen několika minut. Kromě kvalitní práce lékařů je to i díky moderní technologii v podobě speciálních laserů. V královéhradecké fakultní nemocnici se o tom přesvědčila 41letá paní Petra.

„Krátkozrakostí trpím už od puberty," říká paní Petra na posledním vyšetření s brýlemi o pěti dioptriích na očích: „Asi si budu muset ze začátku prostě zvykat na to, že ty brýle prostě nejsou. Ale už se těším."

Zákrok je rozdělený na dvě části, vysvětluje lékařka Věra Veliká: „Vytvoříme takzvanou rohovkovou lamelu a to za pomocí femtosekundového laseru. Pracuje s naprostou přesností. Takže my potom víme, že máme vytvořený prostor, rohovkovou lamelu, která se poté odklopí a pomocí druhého laserového zařízení se provede odstranění vlastních dioptrií."

Čtěte také

Pacientka leží, není v celkové narkóze a může tak s doktory komunikovat. Nad její hlavou je část laseru. Oční chirurg má k dispozici obrazovky a také joystick.

„Pouze řídím a koriguji vlastní laser. Zadávám tam patřičné parametry a potvrzuji, zda je všechno v pořádku i z té lidské stránky," říká Věra Veliká.

Už za pár minut po zákroku je pacientka na první kontrole

„Je to už o něčem jiném," pochvaluje si paní Petra.

Ještě ji čeká klidový režim, už teď ovšem rozdíl poznává. I díky laserům jsou zákroky pro pacienty komfortnější a především bezpečnější.

Laser s několika obrazovkami a joystickem. I tak dnes vypadají operace očních chirurgů
autoři: ova , par
Spustit audio