Lesníci kácejí mezi Hrobem a Mikulovem poškozené stromy. Ve všední dny je proto během pracovní doby silnice uzavřená

6. říjen 2023 15:18

Lesníci kácejí poškozené a nebezpečné stromy kolem silnice mezi Mikulovem a Hrobem na Teplicku. Silnice je proto ve všední dny od 8:00 do 15:00 zavřená. Projedou jen autobusy a záchranáři, mezi 11:00 a 12:00 pak také dopravní obsluha.

Přestože řidiče na to v předstihu upozorňují dopravní značky, někteří se snaží projet.

Silnici do krušnohorského Mikulova zavřelo v pracovní dobu kácení stromů

„Dobrý den, já se moc omlouvám, ale musíte to objet – probíhá tady riziková těžba. Objížďka je přes Dlouhou Louku nebo přes Cínovec,“ upozorňuje adjunktka Lesů České republiky Kristýna Hajduková řidiče, kteří navzdory zákazu vjezdu zkoušejí projet po silnici mezi městem Hrob a obcí Mikulov. Denně jich jsou desítky.

Podobný dohled drží někdo z jejích kolegů i na druhém konci úseku, v Mikulově. „Denně otáčí okolo 150 automobilů,“ přibližuje jejich práci Jan Fiedler z Lesní správy Litvínov.

Prohnilý buk u silnice do krušnohorského Mikulova

I přesto se občas objeví řidič, který chce i přes zákaz za každou cenu projet. „A to i přesto, že je zde přítomen náš personál, který řídí dopravu, vjede pak automobil či motocykl do oblasti, kde aktuálně probíhá těžba. Ti řidiči nerespektují ani dopravní značení, ani nedbají pokynů místních pracovníků řídících dopravu,“ popisuje Fiedler.

Třeba teď by se ale neukázněným řidičům projet nepodařilo. Silnici blokuje velký buk. „Je zhruba pětikubíkový – měl poškozenou kořenovou bazální část. Došlo k pokročilé hnilobě a vzhledem k jeho naklonění do vozovky pak může dojít k jeho pádu,“ vysvětluje Jan Fiedler.

Hodinová pauza od 11. do 12. hodiny navíc každý den dřevařům komplikuje práci – musejí vždy zastavit techniku, silnici uklidit a zprůjezdnit.

Spustit audio