Letní houbový guláš
Houby a fazolové lusky dává do svého letního guláše kulinář Petr Stupka. Servíruje ho s opečenými proužky klobásy a chlebem jako vydatný oběd. Zkuste jeho recept.
- 400 gramů směsi čerstvých hub
- 150 gramů cibule
- 100 gramů sádla
- 250 gramů fazolových lusků
- 250 gramů brambor
- 200 gramů klobásy
- sůl
- sladká paprika
- drcený kmín
- hrstku rozmixovaných ovesných vloček
- 50 mililitrů smetany
Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně do zlatova. Pak přidejte nakrájené houby, kmín a nechte vše vypéct na tuk.
Přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochou vody, případně vývarem.
Přidejte brambory nakrájené na drobné kousky. Vše osolte a duste zvolna asi 15 minut.
Poté přidejte pokrájené a předem krátce spařené fazolové lusky a duste směs tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Před koncem úpravy vmíchejte do guláše trošku ovesných vloček pro zahuštění. Tři minuty povařte a nakonec vše zjemněte smetanou.
Až na hotový guláš dejte rozpečené klobásky a přiložte chléb.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.