Liberecká nemocnice potřebuje lepší podmínky na urgentním příjmu, jak potvrdil lednový požár s 15 zraněnými

26. únor 2024 11:57

Pád lanovky na Ještěd, srážka bagru s osobním vlakem, požár v baru. To jsou příklady hromadných neštěstí, při kterých Krajská nemocnice Liberec spouští takzvaný traumaplán, tedy postupy, které pomohou zdravotníkům zvládnout větší počet zraněných najednou.

Čtěte také

Zvládat větší množství zraněných lidí při hromadných neštěstích pomáhá liberecké krajské nemocnici takzvaný traumaplán. Za poslední dva roky ho nemocnice aktivovala čtyřikrát. Naposledy v lednu 2024 kvůli požáru v libereckém baru Black Panther, při kterém se zranilo 15 lidí.

„První stupeň je do 10 poraněných pacientů, druhý stupeň do 30 a třetí stupeň na 30, kdy se mobilizují veškeré rezervy. Ti se musí dostavit na pracoviště a musí hlavně přesně vědět, kam mají jít a co mají dělat,“ popsal rozdělení stupňů traumaplánu primář urgentní medicíny Petr Kašák.

Podle vrchního záchranáře krajské nemocnice Jakuba Kopeckého má každý záchranář k dispozici takzvaný shortlist, který ho bod po bodu provede celým procesem.

„Ještě než přivezou sanity první zraněné, musí se v nemocnici vše přeskupit, uvolnit urgentní příjem, operační sály a také lůžka na jednotce intenzivní péče,“ charakterizoval další postupy primář oddělení ARO Zdeněk Krejza.

Na přípravě traumaplánu pracovala liberecká nemocnice 10 let. Inspiraci brala jak ze zahraničí, tak z velkých českých traumacenter.

Nevýhodou nemocnice v Liberci je rozdělení areálu do několika pavilonů. Záchranáři tak musí využívat víc příjmových míst. Podle vrchního záchranáře krajské nemocnice Jakuba Kopeckého se situace zlepší po dostavbě Centra urgentní medicíny, které by mělo být hotové v roce 2026.

V Krajské nemocnici Liberec natáčela redaktorka Jana Pavlíčková, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související