Lidé se vrací k vytápění dřevem, začíná ho být nedostatek

6. květen 2022 10:11

Kvůli energetické krizi začíná být na východní Moravě nedostatek palivového dřeva. Zvýšený zájem spotřebitelů zaznamenali obchodníci i majitelé lesů.

Prodejci i lesníci na východní Moravě zaznamenali rostoucí zájem o palivové dříví. Lidé se k němu vracejí kvůli drahému plynu a elektřině.

Ceny štípaného dřeva se na východní Moravě zatím oproti loňsku výrazněji nezvýšily. Kubík lze pořídit podle kvality a druhu od dvanácti set do dvou tisíc korun. Daleko výraznější nárůst je vidět u briket, kde výrobci museli promítnout ceny energií na výrobu. Loni stála tuna briket zhruba pět tisíc korun, letos to je už téměř devět tisíc korun.   

Zásoby palivového dřeva na skladech

Lidé už od loňska cítí tlak na ceny energií a tak jsou mnohé sklady prázdné. Menší prodejci shodně tvrdí, že zájem je veliký a zásobování nestíhá. Například společnost Lesy pod Hostýnem už má kapacitu těžby na palivové dříví do poloviny roku obsazenou. Zvýšený zájem zaznamenaly také arcibiskupské lesy Olomouc.  Na Kroměřížsku byla po léta možnost vytápění také odpadním dřevem z nábytkárny TON v Bystřici pod Hostýnem. To dostávali na poukázky pouze zaměstnanci. Poté, co před nedávnem zájem zaměstnanců klesl, uvolnila loni firma možnost objednávek i veřejnosti. Podle pracovnice odbytu ale energetická krize spustila obrovskou poptávku a letošní kapacity byly okamžitě zadané až do konce roku.

Další možnosti úspory za vytápění

Jedna z možností, jak ušetřit při vytápění, je vyměnit méně úsporné kotle za efektivnější v programu takzvaných kotlíkových dotací. Jak upozornila ředitelka zlínské energetické agentury, Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o změně dvou podmínek výzvy nových kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti. Dochází k navýšení maximální výše dotace pro tepelná čerpadla o 50 000 korun a bude také omezena podpora plynových kondenzačních kotlů.

 

 

Spustit audio

Související