Litoměřická Diakonie otevírá v Terezíně startovací byty pro rodiny s dětmi v nouzi

12. leden 2023 18:32

V Česku přibývá rodin, které kvůli rostoucím nákladům nevystačí s penězi, přestože oba rodiče pracují. Výjimkou není ani Ústecký kraj. Konkrétně v Terezíně v těchto dnech litoměřická Diakonie dokončuje dalších osm startovacích bytů, které nabídne právě rodinám v nouzi.

„Ten byt je po rekonstrukci, ale není vůbec vybavený – je potřeba koupit kuchyni, vymalovat a je možné se do něj stěhovat,“ popisuje Michal Šafránek z Litoměřické Diakonie jeden z osmi startovacích bytů pro rodiny s dětmi v nouzi. Většinu z nich museli přestavět. Zbývá je už jen vybavit.

Jako první tu našla útočiště Margita Pálková s rodinou. „Je to krásný bydlení – je to samostatné, člověk se s o to nemusí s nikým dělit, je to vyhovující pro dobrý start,“ shrnuje.

A právě slovo start je tady důležitější než kdekoliv jinde. Sociální pracovníci rodinám pomáhají nejen s bydlením, ale hlavně postavit se na vlastní nohy.

„Jsou tu každotýdenní schůzky a plány o tom, co všechno je potřeba zajistit a zařídit k tomu, aby ten člověk mohl z toho domu odejít,“ vysvětluje koordinátorka terezínského domova Vladimíra Tomášová.

Startovací bydlení mohou rodiny s dětmi využívat maximálně rok

Lidé tu mohou bydlet maximálně rok. Během pobytu platí symbolické nájemné a musí dodržovat pevně stanovená pravidla.

„Vždy se uzavírá smlouva na měsíc. Po měsíci se prodlužuje, a to na základě spolupráce. Pokud ti lidé nespolupracují, tak není vlastně co řešit – nechtějí svou situaci řešit, tak není důvod,“ vysvětluje Tomášová.

Podle vedoucí zdejšího nového domova pro rodiny s dětmi Jany Zalabákové jen za poslední rok významně stoupl počet žen a rodin s dětmi, které se na ně obrací. „Za minulý rok jsme měli přibližně 150 zájemců o službu. A v Litoměřicích je taky osm bytečků.“

Dohromady má Diakonie celkem 16 bytů. Do těch v Terezíně mohou nově i celé rodiny. „Tady je to jiný provoz, tady už je to vlastně samostatný byt, takže je tady ten proces přípravy na samostatné bydlení daleko důslednější a lepší,“ dodává ředitelka litoměřické Diakonie Irena Opočenská.

Spustit audio

Související