Mezi Skuhrovem nad Bělou a Kvasinami vyrostl bezpečný chodník. Využívají ho děti, dospělí i senioři

5. únor 2022 07:40

Jestli se dá o některém chodníku mluvit jako o velmi důležité stavbě, tak třeba o tom, který propojuje Skuhrov nad Bělou a nedaleké Kvasiny na Rychnovsku. Proč? Mezi obcemi, vzdálenými od sebe kolem čtyř kilometrů, má pro místní velký význam.

Ve Skuhrově totiž před lety zkrachovala průmyslová firma zaměstnávající přes 400 lidí a místní teď míří často do práce do automobilky v Kvasinách. Část z nich právě pěšky.

Čtěte také

Směna ve Škodovce skončila a pěšky se tentokrát směrem na Skuhrov vydávají jen dva zaměstnanci, přeci jen je únor. Jeden z nich nemá na povídání čas, ten druhý se podle vlastních slov stydí, ale mimo mikrofon říká, že je velmi příjemné si po směně v práci provětrat hlavu.

Opačným směrem ze Skuhrova do Kvasin zase pochoduje pár školáků - v Kvasinách je totiž jen první stupeň školy, na druhý musí žáci do Skuhrova. Autobusy sice jezdí, ale ne vždy to úplně vyhovuje.

„Jezdí, ale teď nám hodně odpadají hodiny, takže někdy prostě ty autobus dobře nevychází,“ říkal třeba Martin.

Čtěte také

Podle ředitele skuhrovské školy Oldřicha Málka si rodiče chodník pochvalují, bezpečnost žáků hodně stoupla. „Tady mezi Kvasinami a Skuhrovem to bylo opravdu hodně nebezpečné, zvláště u budovy bývalé továrny. Tam v zatáčce, když šli lidé pěšky, tak museli absolvovat tento úsek. Já jsem jen rád, že tam chodník vznikl.

Klidnější jsou teď i dospělí, kteří chodník využívají - a nemusí jít jen o zaměstnance Škodovky.

Do Skuhrova do práce chodí někteří zaměstnanci úřadu, lékaři nebo třeba učitelka Jana Dusilová. Ta sice chodila i dřív, ale teď se to nedá srovnat. „Chodila jsem, ale vypadal jsem jako ten výstražný kužel. Protože jsme měla pro jistotu reflexní pásku na rukách, na nohách i na baťůžku, aby mě nikdo nepřehlédl.

Čtěte také

Základ chodníku vznikl před dvěma lety, brzy by měly být dokončené i poslední malé zbytky, říká nezávislý starosta Skuhrova Milan Bárta. „Udělali jsme projektovou dokumentaci a budeme žádat o nějakou dotaci, abychom dodělali zbytky, které zůstávají kolem hlavního chodníku.

Obě sousedící obce se zatím o náklady na chodník dělily.

A dnes je podle starosty Milana Bárty jasné, že se to vyplatilo - chodník totiž nevyužívají jen zaměstnanci průmyslové zóny v Kvasinách nebo děti, ale vlastně všichni.

„O víkendech je tady spousta důchodců, dnes je módní výletní chůze s pomocí hůlek, uzavírá Milan Bárta.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související