Michal Gabriel rozřezal koně na 300 plátků. Nerezová socha září na louce u pardubického zámku

24. duben 2024 10:05

Pokud se vydáte na pardubický zámek, uvidíte teď mezi Příhrádkem a zámeckými valy koně. Skoro třímetrová socha z nerezové oceli od známého sochaře Michala Gabriela váží 2,5 tuny a nebylo úplně jednoduché ji na podmáčenou louku usadit. Nakonec se to ale povedlo.

„V tuto chvíli je nejnáročnější vždycky úvaz, aby to umělecké dílo šlo nějakým způsobem rovně, a terén. Tady vidíme, že je louka hodně podmáčená, takže člověk musí opatrně a musí sledovat všechno. Museli jsme i popojet a dát výztuhy pod nohy,“ říká Jakub Glos, který dálkově ovládá jeřáb snášející sochu na trávu.

Naskenovat a rozřezat koně

U samotné instalace je i její tvůrce – sochař Michal Gabriel: „Tahle socha, protože pracuji nejen jako tradiční sochař, ale i v oblasti digitálního sochařství, tak jsem tady využil technologie. Koně jsem naskenoval a vlastně rozřezal v počítači, potom ty jednotlivé řezy byly vyřezány laserem do ocelových nerezových plechů a ty nerezové plechy byly později svařeny do celé sochy.“

Původně si autor vybral úplně jiné místo, a to Tyršovy sady, jenže tam socha nemůže být. „Hlavně proto, že v rámci Tyršových sadů v té centrální části, je instalována závlaha, ten kůň má přes 2,5 tuny a se závlahou dohromady by to úplně nešlo. Báli jsme se také toho, že těžká technika, která koně dovezla, by mohla závlahu a cesty poškodit. To jsou dva hlavní důvody,“ vysvětluje náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Nakonec je s náhradním místem sochař spokojený. Kůň stojí na louce pod historickými valy, dominantou je pak pardubický zámek. „Polovinu toho celého účinku tvoří to, jak je umístěná, to okolí. Může to tu sochu obrovsky pozvednout, nebo opačně, ta socha může s tím okolím pracovat tak, že jako stáhne pozornost a upozorní na nějaký důležitý bod v krajině,“ říká Gabriel.

Nerezový kůň na louce u pardubického zámku

Lepší než galerie

Až na poslední chvíli se ale Michal Gabriel rozhodoval, kterým směrem bude socha otočená: „Chtěl bych, aby šla o kousek dál. Tady ji položil, protože jsme se začali hodně bořit, musel odlehčit tu nohu, která byla v zemi. Pak bych to ale posunul o kousíček dozadu, asi o metr a půl. Pak, jak bude nad zemí, si ji budeme otáčet a zkoušet, který pohled je nejlepší.“

Na konec zůstává „stříbrný“ nerezový kůň otočený hlavou k zámku. Lidé ho budou moct obdivovat ve veřejném prostoru po celý rok.

„Pro mě je ta socha neustále vlastně nedokončená. Mám rád, když ta socha v místě zůstane déle a promítnou se tam na ní i roční období. To mám rád, když vnímám i proměny okolí v té krajině. To se v galerii vůbec nepodaří,“ dodává sochař Michal Gabriel.

Michal Gabriel, sochař

Sochař Michal Gabriel

Michal Gabriel je český sochař a vysokoškolský pedagog, který vede Ateliér sochařství na Fakultě umění VUT v Brně. Je držitelem ceny Jindřicha Chaloupeckého (za rok 1994), která je udělována významných českým umělcům do 35 let. Svá díla vystavoval Evropě i v USA.

Spustit audio

Související