Mrkev patří mezi afrodiziaka. Není dobrá jen pro oči!
O tom, že afrodisiakum je látka, která podporuje milostnou touhu a sexuální apetit, asi většina z nás slyšela. Málokdo však ví, že svého partnera, či partnerku můžete začít svádět už při samotné přípravě večeře. Z jakých potravin by se samotný pokrm měl skládat?
Pokud bychom se chtěli podívat do historie afrodiziak, zjistili bychom, že už staří Řekové znali afrodiziakální kuchyni - tedy jídla, která vyvolávala erotické vášně.
Říká se, že řecká bohyně Afrodita (odtud název afrodiziakum) uměla připravovat nápoj lásky, a tento odvar dávala vypít svým milencům, aby je přivedla k milostnému šílenství.
Podle Martiny Šípkové, ředitelky DDM v Jablonci nad Nisou, která vystudovala gastronomií, můžeme afrodiziaka najít mj. u zeleniny a ovoce, které už svým tvarem připomínají mužské a ženské pohlavní orgány.
V našich kuchyních by tedy rozhodně neměla chybět mrkev, petržel, chřest, jahody – jsou to suroviny, se kterými se do slova a do písmene dá čarovat. Ovšem tím největším pradávným afrodiziakem pro muže je –žena! Poslouchejte…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.