Na Bruntálsku mají obavy z kamionů na hranicích

24. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Na Bruntálsku sílí protesty k zahájení provozu nového hraničního přechodu do Polska v Bartultovicích. Tento přechod by měl výrazně odlehčit těžké kamionové dopravě v Chotěbuzi. Pod petici se zatím podepsalo více než 2 500 lidí. Důvodem je obava, že kolony kamiónů zcela ochromí život v této oblasti.

Podrobnosti pro dopolední Radiožurnál zjišťoval Martin Knitl: Přes hraniční přechod Bartultovice by v budoucnu projíždět 60 000 - 70 000 kamiónů ročně. Organizátoři petice jsou přesvědčeni, že příjezdová silnice, zejména komunikace č.1/57, nemůže tento nápor zvládnout. Je až příliš členitá a úzká, místy zhruba 7 metrů. Ivo Dokoupil z Občanského sdružení Iniciativa 57 dodával, že se bude snažit zabránit spuštění provozu, jak to jenom půjde.

Ivo Dokoupil: Když pojedete zátorem, tak tam dneska mají problém se minout dvě auta. Nechystají se žádné úpravy těch problematických míst. Jak tam dojde jednou už k otevření hraničního přechodu pro auta bez omezení tonáže, tak už vlastně nikdo ten proces nevrátí zpátky a kamióny, náklaďáky rozdělí ty obce na dvě půlky. Těžko si představit, jak si někdo může vzít na zodpovědnost takovéhle obrovské riziko, protože tady je ohroženo nejen životní prostředí, ale i samotná bezpečnost těch občanů.

Alena Morisová z ostravského Ředitelství silnic a dálnic si naopak myslí, že stav silnic není v této chvíli rozhodující. Celnice může být otevřena po menších úpravách povrchu a dokonce i před rekonstrukcí některých úseků.

Alena Morisová: Příjezdné komunikace se připravují ve dvou úsecích. Jeden z nich je město Albrechtice, hraniční přechod, což je rekonstrukce ve stávající trase, v podstatě povrchu s minimálními úpravami, které jsou potřebné. Tato rekonstrukce by měla zahájit v letošním roce. V současné době se vypisuje výběrové řízení na zhotovitele této akce.

Tato část opravy vozovky je teprve na začátku řízení. Přitom existuje termín otevření hraničního přechodu, listopad tohoto roku. Budova celnice za desítky milionů korun už téměř stojí.

Ivo Dokoupil: Já bych to nazval nekompetentností a řekl bych, že stát nedostatečně chrání své občany před nekompetentními státními úřady.

Jak potvrdila Alena Morisová z Ředitelství silnic a dálnic, rozhodnuto není ani o další etapě rekonstrukce.

Alena Morisová: Druhá část Bartultovice, kde se uvažovalo o rozšíření komunikace na kategorii S 9,5. Tato akce podléhá vyjádření ministerstva životního prostředí. Předpokládá se, že tato akce bude zahájena v příštím roce.

Organizátoři petice nejsou proti hraničnímu přechodu jako takovému, ale proti zajištění dopravy této části Jeseníků. Nikdo zatím není schopen říci, kdy skutečně projede stanicí první kamión. Podobná situace je také na polské straně.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , mrk
Spustit audio

Více z pořadu