Na Jičínsku čekají řidiče změny na silnicích. Cílem je zklidnit dopravu a předejít nehodám

8. březen 2018 10:15

Řidiče na Jičínsku pravděpodobně už v druhé polovině letošního roku čekají změny na policisty vytipovaných silníčních úsecích. S opatřením v podobě snížení povolené rychlosti, nových odbočovacích pruhů a značek se zákazem předjíždění přicházejí muži zákona z důvodu zvyšujícího se počtu nehod. Provoz je podle nich rychlý a nebezpečný.

„Jedná se především o úseky silnic první třídy, jsou to mezinárodní hlavní tahy a hlavní směry do Krkonoš, kdy policisté více na tyto úseky dohlížejí," říká Aleš Brendl, mluvčí jičínské policie.

Ani častější dohled dopravních policistů nestačí

Nehod přibývá. Loni jich řešili muži zákona 969, tedy téměř o 60 víc než v roce 2016. Policisté proto chtějí iniciovat změny v dopravním značení a úpravu křižovatek. A to na frekventované silnici z Jičína na Hradec Králové, kontrétně v úseku Úlibice - Milovice.

„To je tradičně každý rok nejzásadnější místo z hlediska počtu a následků dopravních nehod," potvrzuje Petr Dejmek, vedoucí dopravního inspektorátu jičínské policie.

V řadách dopravní policie jsou i ženy

Dalším vytipovaným tahem, kde se úpravy objeví je Jičín - Trutnov, přesněji řečeno úsek Úlibice a Vidochov: „Tam bych řekl, že v loňském roce nastala ne snad přímo novinka, ale nový úsek části silnice, kde nám počet dopravních nehod významně narostl."

Cílem je zklidnit dopravu a předejít nehodám

V plánu je snížení maximální povolené rychlosti mimo obec z 90 kilometrů v hodině na 70. Uvažuje se také zároveň o možnosti nově vyznačit odbočovací pruhy.

Tragická nehoda u Holohlav

„V první fázi jsme zvolili křižovatku na silnici I/35 u obce Holovousy. Potom křižovatku na silnici I/35 u obce Lužany. Na silnici I/16 se jedná o takzvanou křižovatku Na špici a poslední křižovatku jsme zvolili na obchvatu města Jičín u obce Čejkovice," říká Petr Dejmek.

Ke změnám by podle něj mohlo dojít v druhé polovině letošního roku.

Spustit audio

Související