Na Ostravsku nová pyramidová hra

24. říjen 2001
Pod kůži

Na Ostravsku se objevila nová pyramidová hra s názvem Cesta k promoci. Podle našich informací se aktivitami tohoto uskupení už zabývají kriminalisté. Ti tvrdí, že jde o odnož známého Letadla Skyline. Ti, kdo na aktivity tohoto uskupení už doplatili, dokonce založili na internetu stránky, kde si vyměňují informace a zkušenosti o nekalých praktikách kolem pyramidových her. Ti, kteří organizátorům Letadla věří, nedávno zcela zaplnili Palác kultury a sportu v Ostravě-Vítkovicích. Jejich názory jsme zaznamenali skrytým mikrofonem.

Vítkovický Palác kultury a sportu byl zcela v obležení nadšených mužů v oblecích a žen ve slušivých kostýmcích, na parkovišti stály desítky autobusů z celé republiky. Podle odhadů se tzv. meetingu Cesta k promoci zúčastnilo asi 6 000 lidí.

Někteří měli na sobě valašské klobouky s emblémem dolaru. Vše připomínalo absurdní karneval, kdy se hloučky čtyřicátníků povzbuzují výkřiky: "Skyline, máme na to! Jedem!" a podobně. Z těchto lidí vyzařovalo jakési umělé nadšení.

Podobné pocity bezesporu cítil i 27letý Jiří Růžička z Karlových Varů. Dnes mu zůstala jen hořkost. Díky pyramidové hře Skyline přišel zhruba o 80 000 Kč.

"Jelikož jsem si na to jako pomalu většina lidí, kteří do toho byli naverbovaní, bral pochopitelně půjčku, tak jsem přišel o oněch 80 000 Kč a tím pádem jsem přišel o tři roky mého života, co se ten úvěr bude splácet. Sáhlo mi to určitě hodně do mého rozpočtu, jelikož jsem před čtyřmi lety koupil byt a začal jsem se zařizovat. Zaplaťpánbu, že jsem se nedal přemluvit k tomu, abych opustil stávající práci, kterou mám rád a nedopadlo to úplně nejhůř, že bych přišel o práci."

Zjistit na místě, co se děje, bylo docela problematické. Ti, kteří v této pyramidové hře podnikají, mají zcela jistě pokyny, aby o této firmě neznámým lidem nic neříkali.

Většina přítomných měla na klopách vizitky s nápisem Skyline. Severomoravský kriminalista Jan Strmeň potvrdil, že pyramidová hra Cesta k promoci je prakticky odnoží známého Letadla Skyline.

"Lze tuto hru zařadit mezi ty pyramidové hry, protože je to v podstatě vylákání finančních částek od přítomných lidí."

Přítomní, se kterými jsem hovořila, však byli přesvědčeni, že rozhodně nejde o Letadlo.

"To je firma Skyline, to není Letadlo."

"Kdyby to byla hra, to bychom tu nebyli."

Jiří Růžička, který za sen o úžasném zbohatnutí zaplatil 80 000 Kč, popsal, jak ho organizátoři Skyline kontaktovali.

"Přišel oblečený v saku, prostě úplně jinak než jsem ho znal. A že pro mě něco má, nějakou pěknou práci. A jestli mě to baví tam, kde dělám. Byl jsem zvědavý, nechtěl mi nic říct. Prostě klasika, jak oni to mají nacvičený. Tak jsem teda svolil a ještě s jedním kamarádem jsme jeli jeden ten den o víkendu na nějaké to sezení."

Podobnou zkušenost, tedy neschopnost lidí, kteří jsou do pyramidové hry zapojeni, racionálně vysvětlit v čem podnikání spočívá, jsem zaznamenala i já před vítkovickým Palácem kultury a sportu.

"Tady to je, ale je to jenom pro ty, co ten obchod dělají. Já vám to nevysvětlím. Já tam dělám, ale dělám teď něco jiného a přesně vám takhle nemohu poradit."

Jiří Růžička říká, že i on se nakonec nechal zlákat vidinou rychlého výdělku.

"Měli to tak připravené tu davovou psychózu a to oblbování lidí, že jsme začali s mým kamarádem přemýšlet, jestli to riskneme nebo ne. A nakonec jsem se nechal bohužel nalákat, tu částku jsem zaplatil. Stálo mě to přesně těch 1 917 dolarů."

Princip těchto pyramidových her je vesměs stejný. Musíte vložit velkou částku peněz a přemluvit další lidi k tzv. podnikání. Těm, kteří začnou jako první, těm se peníze vrátí. Ale těch je jen minimum.

Masa lidí, kterou ti ze špice pyramidy přesvědčují o výhodnosti podnikání, věří, že zbohatne.

"Já jsem rád, že tady jsem."

"Tady se opravdu v této formě točí velké peníze. Já mám tři auta už. Jedno je nabouraný, u dalšího mi odešla elektrika, tak musím jezdit škodovkou."

Podobné sny měl i Jiří Růžička. Říká, že probuzení však přišlo velmi brzy.

"To, co vysvětlovali, nějaký ten jejich minimální plán, jak to funguje, jak je to skvělý a perfektní, tak jsem to jednou někde nějak blbě nadhodil a pak se mi rozsvítilo. Jakmile jsem se dostal na internet a našel si stránky, tak jsem úplně zjistil, co jsem za blbce."

U hry Cesta k promoci lidé platí za tzv. kurzy 70 000 Kč. Policisté říkají, že právě v tom je kámen úrazu, protože tito lidé si vlastně kupují jakýsi produkt. Byť jde o pár listů, kde jim v obecných pojmech radí, jak žít a podnikat. Kriminalista Jan Strmeň dodává, že právě proto nelze prokázat, že jde o trestný čin.

"My jsme se snažili to stíhat a to šetření provádět ve směru nepoctivých her. Ale protože oni to poctivě prodávají, těch deset listů, tak to není nepoctivá hra. Je to legální."

Policie v minulosti obvinila pětici lidí ze společnosti Skyline. Nyní však bylo stíhání zastaveno. Kriminalista Jan Strmeň říká, že to organizátorům pyramidových her dodalo kuráže a začali s novou hrou Cesta k promoci.

"Dnes tito lidé v podstatě mají papír v ruce, že je nelze legislativně nebo právně postihnout, mají větší kuráž a odvahu to dělat."

Jiří Růžička, který na Skyline doplatil, však na zastavení trestního stíhání organizátorů Skyline kritizuje.

"Podle mě je to špatně, ale bohužel, naše legislativa a zákony asi neumožňují policii jít do toho nějak hlouběji. Někdo by za to měl nést zatraceně velkou zodpovědnost a měl by to zatraceně odskákat."

Poté, co se tisíce lidí nahrnuly do vítkovického Paláce kultury a sportu s vidinou, že díky Skyline rychle zbohatnou, zůstaly na parkovišti pouze desítky autobusů s řidiči. Názor těchto obyčejných mužů byl krystalicky jednoznačný. Říkali - vozíme tzv. milionáře, až na to, že každého půl roku jsou to jiní lidé. Ti skuteční zbohatlíci ze špice pyramidy zůstávají, ale ti se nevozí v autobusech.

Přepsal: Česká informační agentura.

autoři: ada , mrk
Spustit audio

Více z pořadu