Na Semilsku dál řádí falešní revizoři energií a řemeslníci, zneužívají i koronavirus. Jak se bránit?

4. únor 2021 14:22

Výměna elektrických hodin nebo plynoměru, případně doplatek služeb. To jsou nejčastější finty podvodníků, kteří v poslední době působí na Semilsku. Neváhají využít ani koronavirové epidemie. Jak se takovým podvodníkům nejlépe ubránit, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Policie ve východní části Libereckého kraje, především na Semilsku, stále varuje před podvodníky, kteří se objevili v minulých dnech a týdnech v Lomnici nad Popelkou a v Semilech. Policie se obává, že svou činnost mohou rozšířit i do dalších obcí a měst. Cílí hlavně na osamělé seniory, v jednom případě připravili starší ženu o několikatisícové úspory.

Rada policie zní: Nikdy v přítomnosti takového člověka nezůstávejte sami...

Čtěte také

Podvodníci využívají celou škálu výmluv. V případech, které aktuálně šetří policie, se vydávali za revizního technika. Tvrdí například, že jdou zkontrolovat elektroměr. Často také uvedou, že ho kvůli údajnému nedoplatku musí odmontovat a na seniorech vylákají tuto údajně dlužnou částku. Přitom dávají pozor, odkud člověk bere peníze, vzápětí odvedou pozornost a zmizí i s peněženkou nebo obálkou s úsporami. Podvodníci si vymýšlejí i jiné důvody, například výměnu zámků nebo střešních okapů. Těch záminek je mnoho. Často se také vymlouvají na příbuzné, a to jak přímo, tak pomocí fingovaných telefonátů.

A bohužel využívají i strachu z koronaviru; mohou se k lidem vetřít dokonce i pod záminkou registrace k očkování nebo pomocí s vyplněním potřebných formulářů. V takovém případě je dobré kontaktovat obecní úřad a ověřit si, jestli takovou službu opravdu nabízí.

Jak se bránit?

Podvodníci vystupují velmi autoritativně a často jsou vybaveni i falešnými průkazy. Rada policie proto zní: Nikdy v přítomnosti takového člověka nezůstávejte sami. Pokud u vás někdo podobný zazvoní bez předchozího ohlášení, řekněte, že ho přijmete pouze v přítomnosti partnera, souseda, nebo dětí, to podvodníky zpravidla odradí. Podle policistů je také dobré pořídit si obyčejný bezpečnostní řetízek, který zabrání vstupu nezvaného návštěvníka do bytu. Policie také apeluje na lidi, kteří se s něčím podobným setkali, aby o tom okamžitě informovali na lince 158.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související