Na zámku Březnice finišují s úklidem před zahájením hlavní sezóny. Připravují také zajímavou novinku

16. březen 2024 08:00

Správci hradů a zámků se začali připravovat na novou návštěvnickou sezónu. Uklízí sály a čistí vystavené exponáty. Někteří také chystají na letošek novinky, jako třeba na zámku Březnice na Příbramsku.

Přes šest tisíc svazků z 18. a 19. století z knihovny šlechtického rodu Šliků z Kopidlna začne letos vystavovat zámek Březnice na Příbramsku. Půjde o tamní hlavní novinku letošní návštěvnické sezóny, která začne za dva týdny. Pracovníci památky proto v těchto dnech čistí exponáty a uklízí sály.

V některých místnostech zámku ještě není na svém místě ani mobiliář. „Máme to v takové rozpracované fázi. Během zimních měsíců dochází ke kompletnímu úklidu, odstraňování prachu, leštění všech kusů nábytku od židlí, stolů, pohovek, lustrů až po obrazy,“ vysvětluje kastelán zámu Robert Barták.

Zámek Březnice na Příbramsku

S vysavačem právě v jedné místnosti uklízí i Kateřina Vaněčková. „Jakmile skončí návštěvnická sezona, dveře se zavřou a odejde poslední návštěvník, tak nám začíná mravenčí, občas až restaurátorská práce. Každý jednotlivý exponát, který je tady v budově zámku, musíme vzít do ruky,“ popisuje Vaněčková.

Zámek Březnice na Příbramsku

Kromě uklizených místností a naleštěného mobiliáře zde připravují pro návštěvníky také novinku. „Je to knihovna, kde bude umístěna část šlikovské knihovny ze zámku, krásné knihy s koženou vazbou zdobenou zlacením. Je to opravdu cenná a hodnotná knihovna,“ říká Robert Barták.

Knihovnu je podle kastelána ale ještě nutné dovybavit. První návštěvníci by se do ní měli podívat v létě.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio