Na Zlínsku vloni stoupl počet dopravních nehod. Přibylo i opilých a zdrogovaných řidičů

16. leden 2020 12:04

Podle policejních statistik stoupl na Zlínsku počet usmrcených a zraněných osob při dopravních nehodách. Řidiči také častěji usedali za volant opilí nebo zdrogovaní.

Loni řešili dopravní policisté na Zlínsku celkem 1590 nehod, což je o 117 více než v roce 2018. Mírně vzrostl také počet usmrcených a zraněných osob při dopravních nehodách. Stoupl i počet řidičů, kteří usedli za volanty svých automobilů pod vlivem alkoholu nebo drog. Českému rozhlasu Zlín to řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Bohužel je skutečností, že řidiči na Zlínsku stále nerespektují zákaz požívání alkoholu a drog před jízdou.
Monika Kozumplíková, mluvčí PČR Zlín

„Bohužel je skutečností, že řidiči na Zlínsku stále nerespektují zákaz požívání alkoholu a drog před jízdou,“ zmínila mluvčí. Podle ní vloni za volant na Zlínsku usedlo 88 opilých řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu. Je to o osm řidičů více, než v roce 2018.

„O sedm řidičů pak stoupl počet těch, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu. Silně opilých řidičů, kteří zavinili nehodu, se zvýšil z 50 na 57,“ upřesnila Kozumplíková. O čtyři řidiče stoupl počet těch, kteří zavinili nehodu pod vlivem drog. „Z dvou v roce 2018 na šest v roce 2019,“ dodala.

Na silnicích ve Zlínském kraji zemřelo při nehodách v minulém roce 19 lidí. Vyplývá to z oficiálních statistik zveřejněných policií. V roce 2018 při dopravních nehodách v kraji zemřelo 22 lidí, meziročně se tak počet obětí v regionu snížil o tři. Loni v kraji zaznamenala policie 4592 dopravních nehod, předloni jich bylo 4228. Těžké zranění loni při nehodách utrpělo 120 lidí, předloni 122. Lehké zranění utrpělo 1381 účastníků dopravních nehod, meziročně o jednoho člověka méně.

Spustit audio

Související