Neboj, neboj! Že ze strachu nemusíme mít strach ukazuje výstava v Labyrintu hradeckého Divadla Drak

29. říjen 2023 07:54

Labyrint královéhradeckého Divadla Drak otevřel výstavu s názvem "Neboj, neboj." Je určena nejen dětem, ale i dospělým a má jim pomoci se vypořádat se strachem. Jak? Tak na to se byla podívat i naše reportérka Adéla Kavříková.

Do Labyrintu Divadla Drak v Hradci Králové přišlo několik desítek návštěvníků. Jsou mezi nimi hlavně děti. Od těch úplně nejmenších až po ty starší.

Čtěte také

Emmě Ottové jsou čtyři roky, na výstavu o strachu přišla s rodiči a odhodlaně mi říká, že se nebojí ničeho. „Ani čertů. Ani bubáků. Opravdu. Mamka se bojí žraloků a krokodýlů.“

Výstava je inspirovaná stejnojmennou knihou. Má pomoci dětem vidět strach hravě, kreativně a také z různých úhlů pohledu. Jak vysvětluje autorka knihy „Neboj, neboj" Milada Rezková. „Ambicí není strach překonávat. To se totiž dá jen těžko udělat, abychom v životě strach úplně odstranili. Knížka nebo výstava může možná trošku pomoci k tomu, vůbec si uvědomit, že strach je přirozený.

Neboj, neboj! Interaktivní výstava v Labyrintu hradeckého Divadla Drak

Strach je podle Milady Rezkové velmi individuální emoce, která se netýká jen dětí, ale celé společnosti. S nápadem přeměnit knihu na výstavu přišel kurátor Ondřej Horák. „My jsme nad tím tématem začali přemýšlet ve chvíli, kdy končil covid, ale už se zase začala objevovat válka na Ukrajině. Sledovali jsme, že tato atmosféra má velký dopad na studenty ve školách, ale i na malé děti. Hovořila o tom data a my jsme si říkali, že bychom chtěli nějak přispět k řešení.

Čtěte také

Celý děj knihy je tady přenesen do prostoru. Druhé patro Labyrintu Draka je rozděleno příčkami na několik částí a každá z nich představuje jednu kapitolu knihy. Na zdech jsou barevné ilustrace vycházející z děje knihy a také návodné texty pro vyplňování pracovních listů.

„Ono to celé začíná tím, že jdete po stopách pana Stracha, který vás vede až do druhého patra, kde je výstava. První věc, kam vejdete, je temná místnost, kde můžete pobýt ve tmě, poslouchat strašidelné zvuky, které, jak později zjistíte, mohou vytvářet prostřednictvím mikrofonu i ostatní návštěvníci výstavy, přibližuje prohlídku produkční divadla Drak Barbora Kalinová.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

Pro rodiče s dětmi je výstava otevřená vždy o víkendu od 10 do 17 hodin. Součástí je taky interaktivní vzdělávací program pro školy. O tom, že ze strachu není třeba mít strach, se mohou návštěvníci přijít přesvědčit do Labyrintu hradeckého Divadla Drak až do konce srpna příštího roku.

Spustit audio

Související