Některým zemědělcům se nelíbí změny v rozdělování dotací. Na protest vyrazili s traktory na silnice

21. leden 2022 08:03

Zemědělcům po celé České republice se nelíbí nastavené změny v rozdělování dotací. Agrární komora a Zemědělský svaz proto vyzvaly podniky, aby vyjely se svou technikou na silnice v regionech. V Královéhradeckém kraji se do protestu zapojily desítky z nich. 

Čtěte také

„V našem regionu v Královéhradeckém kraji se přihlásilo k protestu zhruba 55 firem, říká předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany Luděk Homoláč.

Dohromady pak na silnice v kraji vyjelo zhruba 150 traktorů. Cílem zemědělců prý rozhodně nebylo tvořit kolony, proto jeli do různých částí kraje.

Upozornit tím chtěli na to, že s nimi jednotlivé strany vládní pětikoalice nejednají a že o úpravách pravidel pro čerpání unijních dotací mají neúplné informace. „Během 14 dní se překopala Strategie zemědělství v České republice 2022+, která se má poslat do Bruselu. Přitom se na ní pracovalo dva roky a došlo se k nějakému kompromisu. To se během několik dní vše změnilo.

Čtěte také

Agrární komora a Zemědělský svaz nesouhlasí například se zvýšeným příspěvkem na prvních 150 hektarů půdy, u dalších ploch daného podniku se totiž dotace sníží. Podle společností to nespravedlivě zvýhodní malé zemědělce.

Pokračuje předseda Agrární komory v Hradci Králové Pavel Veselý. „Teď zkuste konkurovat někomu, kdo má 150 hektarů a dělá jen tuto relativně bezproblémovou rostlinnou produkci, když máte třeba 2 000 hektarů.

Podle Ministerstva zemědělství je ale úprava plánu kompromisem, který odráží reálnou situaci v zemědělství.

Čtěte také

Potvrzuje to mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. „Je třeba také říct, že pan ministr o těch úpravách strategického plánu hovořil v pondělí v Bruselu i s eurokomisařem Wojciechowskim, který ony úpravy plánu ocenil. A zároveň nás také upozornil na to, aby finální verze strategického plánu byla skutečně odeslána co nejdříve, nejpozději do konce ledna.

Chystané změny podle ministerstva míří na to, aby se více podpořili menší zemědělci, současně ale zajistí i dostatečnou podporu pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly.

Spustit audio

Související