Nemocnice Ústeckého kraje loni vydělaly víc než 100 milionů korun

26. duben 2023 09:22

Nemocnice Ústeckého kraje loni vydělaly víc než 100 milionů korun. Vyplývá to z výsledků hospodaření Krajské zdravotní, která spravuje sedm krajských nemocnic. Kladný výsledek hospodaření ovlivnila například úhrada pojišťoven za péči. Část zisku proto použije Krajská zdravotní na úhradu ztráty z předchozích roků.

„Vypořádáme se se ztrátami z minulých let, které jsou ve výši kolem 35 milionů korun. Pět milionů korun půjde podle stanov do rezervního fondu a zbylých zhruba 64 milionů korun použijeme na investiční výstavbu a přístrojové investice do Krajské zdravotní,“ informoval generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý, který chce zachovat ziskovost společnosti i letos, i když kvůli investicím bude zřejmě nižší.

Společnost spravuje pro Ústecký kraj zdravotnická zařízení v Litoměřicích, Teplicích, Mostě, Rumburku, Ústí nad Labem, Chomutově a v Děčíně.

Prodražuje se stavba nových pavilonů v děčínské a chomutovské nemocnici

Vedle vlastního zisku dostala na investice další peníze i od Ústeckého kraje ve výši téměř 290 milionů korun. Část peněz použije i na navýšení ceny prací za budování pavilonů v děčínské a chomutovské nemocnici.

„Tam došlo k uznatelnému a skokovému navýšení ceny materiálu. Na základě soudně-znaleckého posudku bylo proto konsenzuálně odsouhlaseno 30 milionů na každou stavbu,“ přiblížil předseda představenstva Ondřej Štěrba z hnutí ANO.

Právě investice do nemocnic v Děčíně a Chomutově plánovalo už minulé vedení kraje. Současná koalice ale nechalo zakázky přesoutěžit. To kritizuje zastupitel Jaroslav Komínek z KSČM: „Už tehdy byla ta přesoutěžená cena vyšší než původní, a teď se znovu navyšuje. Chtěl bych jen připomenout, že kdyby nebyla zrušená ta původní zakázka, tak to možná mohlo být už hotové. Určitě by to ale stálo mnohem méně.“

Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO oponoval důvody pro navýšení ceny zakázek v děčínské a chomutovské nemocnici. „Ty ceny se razantně změnily během toho, kdy začala válka na Ukrajině. Navíc ještě dobíhal covid a ty ceny šly strmě nahoru, takže by to nebylo levnější.“

Výstavba nových pavilonů v nemocnicích v Děčíně a Chomutově má být podle plánů Krajské zdravotní hotová do konce tohoto roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související